Hlavní obsah

Kaczyński volá Poláky do zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prohlášení Jaroslawa Kaczyńského (73), předsedy vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) a nejvlivnějšího politika v zemi, zahájí Polsko masivní zbrojení s cílem vybudovat nejsilnější – 400tisícovou – armádu v Evropě. Zdůvodňuje to tím, že je třeba odradit Rusko od dalších vojenských výpadů na západ.

Foto: Profimedia.cz

Ukázka cvičení speciálních sil polské armády

Článek

Podle nejnovějších smluv má nákup gigantických kvant moderních zbraní, dohodnutý především s Jižní Koreou, ale také s USA a dalšími západními zeměmi, vést v příštích dvou až třech letech k radikálním změnám v polské armádě.

V dohledné době mají polské ozbrojené síly disponovat 1300 moderními tanky, 1400 bojovými vozidly pěchoty, 800 samohybnými houfnicemi, 500 dělostřeleckými raketomety a 160 nadzvukovými bojovými letouny. Část výzbroje se už nachází v Polsku, kde nahradila starší vojenskou techniku, kterou Varšava poskytla Ukrajině pro boj s ruskými okupanty.

Skok z více než sta tisíc vojáků na 400 tisíc

Počty výzbroje a profesionálních vojáků, které již vládnoucí PiS stanovila, jsou vyšší než ty, kterými disponují Německo, Francie a Velká Británie dohromady. „Dosáhnout takového cíle však nebude snadné, protože vybudovat nejsilnější armádu v Evropě není možné bez značného počtu vojáků, navíc s moderními a účinnými zbraněmi,“ upozornil nejvlivnější polský týdeník Polityka.

V současnosti v armádě slouží 107 tisíc profesionálních vojáků, což je vzhledem k počtu obyvatel (37,4 milionu) a rozloze země (téměř 313 000 kilometrů čtverečních) slabší evropský průměr. Začátkem dubna letošního roku však Kaczyński, který se většinu své politické kariéry věnoval bezpečnostním otázkám jen okrajově, oznámil, že Polsko bude mít brzy 250tisícovou armádu.

Rusko chystá na východě velké vojenské cvičení, zúčastní se ho i Čína či Indie

Evropa

O měsíc později už mluvil o 300 tisících příslušníků ozbrojených sil a v červenci na setkání se stoupenci PiS v Toruni dokonce o 400 tisících mužů a žen ve zbroji.

Bezprostředně po oznámení tohoto údaje se v Politice i v dalších nezávislých médiích objevila řada ironických komentářů. „Pokud bude šéf Kaczyński pokračovat v tomto tempu, oznámí již na podzim potřebu vytvořit v Polsku půlmilionovou armádu a do parlamentních voleb v příštím roce bude polská armáda početně konkurovat čínské,“ napsal týdeník.

Rekordních pět procent rozpočtu

Když Kaczyński hovoří o budování největší armády v Evropě, nemůže se vyhnout zásadní otázce, kolik to vše bude stát. V květnu oznámil, že Polsko letos vyčlenilo na obranu 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP), tedy 73,2 miliardy zlotých (381 mld. Kč).

V dalších veřejných projevech se však netajil tím, že na ozbrojené síly bude potřeba mnohem více, až nakonec začátkem července v Kielcích prohlásil, že v roce 2023 to budou tři procenta a v dalších letech se výdaje na obranu zdvojnásobí na pět procent HDP. Při současném hrubém domácím produktu by to bylo 150 miliard zlotých (780 miliard korun ročně).

„Pokud bychom skutečně vydávali pět procent HDP na armádu, předstihli bychom dokonce i USA s méně než 3,5 procenta HDP, což znamená, že by naše země byla v tomto ohledu lídrem NATO,“ upozornil finanční portál money.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám