Hlavní obsah

Kaczyński označil Hranici za paskvil, Hollandová má tělesnou stráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a místopředseda vlády Jaroslaw Kaczyński v pátek zkritizoval jako „ostudný a odpudivý paskvil“ film Hranice (Zielona granica) režisérky Agnieszky Hollandové, který se začíná promítat v polských kinech. Nenávistné útoky proti filmu i režisérce se natolik vystupňovaly, že si musela najmout tělesnou stráž, aby ji chránila po 24 hodin denně, napsal na svém webu list Gazeta Wyborzca.

Foto: Pawel Malecki/agencja Wyborcza, Reuters

Jaroslaw Kaczyński

Článek

Film získal začátkem měsíce Zvláštní cenu poroty na filmovém festivalu v Benátkách, připomíná dramatické osudy uprchlíků na polsko-běloruské hranici, kteří se snaží dostat za lepším životem do Evropské unie. Vznikl s podporou českého Státního fondu kinematografie a v koprodukci České televize.

Pro Hollandovou je podle Kaczyńského příznačná „nenávist k vlastní zemi“ a její „paskvil“ uráží muže a ženy v polských uniformách, kteří brání hranice vlasti. Příznivce filmu označil za podporovatele plánů ruského prezidenta Vladimira Putina a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. „Každý, kdo neodsoudí tento film, se ocitá na protipolské straně,“ prohlásil.

Český úspěch na festivalu v Benátkách. Film Hranice získal cenu

Kultura

Film zobrazuje migrační krizi na polsko-běloruské hranici ze čtyř hledisek: migrantů, pohraničníka, aktivistů a místní obyvatelky. „Už dlouho neměl žádný polský film ve světě tak veliký ohlas a nevěnovala mu tak detailní pozornost přední zahraniční média – a to je teprve na počátku cesty po festivalech,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Film už dříve ostře napadl ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro, který jej přirovnal k „nacistické propagandě.“ Prezident Andrzej Duda před novináři v New Yorku citoval v souvislosti s filmem heslo: „Jen svině sedí v kině.“

Na středeční premiéru filmu ve Varšavě ale podle Hollandové přišla spousta lidí, kteří vyjádřili tvůrcům podporu. Současně bylo vidět, že jimi snímek otřásl, že zasáhl jejich svědomí. „To mi skýtá obrovské uspokojení, protože je těžké nyní natočit film, který něco znamená.“

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Agnieszka Hollandová v Benátkách

Hranice a uprchlíci. Po úspěchu v Benátkách film Agnieszky Hollandové představuje trailer

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám