Hlavní obsah

K smrti byl odsouzen už jedenáctý člen sekty Óm šinrikjó

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKYO

K trestu smrti odsoudil tokijský soud hlavního chemika člena japonské sekty Óm šinrikjó, která v březnu 1995 provedla plynový útok v tokijském metru a zabila přitom 12 lidí a dalších několik tisíc jich přiotrávila.

Článek

Devětatřicetiletý Masami  Cučija má podle verdiktu po vůdci sekty Šokó Asaharovi největší podíl odpovědnosti za smrt nevinných lidí. Cučiju vyšetřovatelé označili jako hlavního iniciátora výroby smrtelných plynů, jež měla sekta v zásobě s cílem páchat masové vraždy. V tokijském metru sekta použila nervový plyn sarin, který v roce 1938 vyvinulo nacistické Německo. Cučija se během vyšetřování přiznal také k výrobě zpuchýřujícího yperitu, který se používal v první světové válce a v Iráku. 

Sekta  Óm šinrikjó, která měla 8300 členů a v horách si vybudovala tajné podzemní úkryty,  je také podezřelá z dalších útoků. V červnu 1994 ve městě Macumoto zřejmě otrávila sedm osob a 200 přiotrávila,.

V případu je tak odsouzeno k smrti již 11 osob, včetně Asahary.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám