Hlavní obsah

Juščenko složil prezidentskou přísahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Viktor Juščenko složil v neděli v poledne parlamentu přísahu, a stal se tak třetím prezidentem Ukrajiny v postsovětském období této republiky. Slavnostní akt, kterým se vítěz kontroverzních voleb z konce minulého roku ujal úřadu hlavy státu, se konal za účasti více než 60 zahraničních delegací.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Model Trezoru přírody

Článek

"Slibuji, že budu hájit svrchovanost a nezávislost Ukrajiny, pracovat pro blaho své vlasti a ukrajinského lidu, chránit práva a svobody občanů, respektovat ústavu a zákon, budu plnit svoji funkci v zájmu všech mých krajanů a budu posilovat autoritu Ukrajiny ve světě," řekl Juščenko s rukou položenou na ukrajinské ústavě a na bibli z 16. století.

Ceremoniálu se zúčastnili zástupci více než 60 zemí a organizací, mezi nimi i odstoupující americký ministr zahraničí Colin Powell, generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer a polský prezident Alexander Kwaśniewski. Mezi hosty byli také bývalý český prezident Václav Havel a předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Po přísaze začala část poslanců skandovat Juščenkovo jméno způsobem, jakým se neslo Kyjevem při protestních demonstracích. Druhá část poslanců se připojila jen chladným potleskem. Podle agentur to svědčí o přetrvávajícím politickém napětí v zemi, kterému bude muset Juščenko čelit.

Nejvyšší soud potvrdil Juščenka

Nový prezident se poté odebral na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva, kde se v minulých týdnech konaly masové demonstrace "oranžové revoluce", jež Juščenka vynesla do čela státu. Juščenko se stal definitivně vítězem prezidentských voleb teprve ve čtvrtek, kdy ukrajinský nejvyšší soud s konečnou platností potvrdil výsledek prosincových voleb.

Druhé kolo z 21. listopadu, v němž podle volební komise zvítězil Juščenkův oponent Viktor Janukovyč, muselo být kvůli mnoha obviněním z podvodu opakováno.

Při novém hlasování 26. prosince sice jasně zvítězil Juščenko, ale před definitivním vyhlášením výsledků musela justice vyřešit velké množství stížností na údajnou neregulérnost voleb, které podal poražený kandidát Janukovyč. Juščenko již dříve slíbil, že se bude snažit vyhladit korupci a budovat zemi s transparentní ekonomikou a institucemi, aby se mohla stát platným členem evropského společenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám