Hlavní obsah

Jourová je ve stovce nejvlivnějších osobností světa po boku Zuckerberga či Trumpa

Washington

Eurokomisařka Věra Jourová se dostala mezi stovku nejvlivnějších osobností světa podle časopisu Time. Je v kategorii „titáni”, v níž se pohybují například podnikatelé, ale i sportovci. Jourová je první Češkou, která se ve výběru kdy objevila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Jourová

Článek

Stovka nejvlivnějších lidí je rozdělena do několika kategorií, například průkopníci, umělci, vůdci nebo právě titáni. Výběr se sestavuje od roku 1999, nejde o žebříček, nejde tedy říci, že je někdo první a jiný stý.

Jourová se v kategorii titáni objevila po boku egyptského fotbalového záložníka Mohameda Salaha, který kope za FC Liverpool, trojnásobného vítěze americké basketbalové NBA LeBrona Jamese, úspěšně se navrátivšího golfisty Tigera Woodse ale také zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga či zakladatele firmy Huawei Žena Čeng-feje.

Foto: Lee Smith, Reuters

Fotbalista Mohamed Salah při tréninku

V kategorii se dále objevila Jennifer Hamanová, která rozjela obchod s půjčováním luxusním šatů, novinářka Gale Kingová, ředitel společnosti Walta Disneye Robert Iger, scénárista Ryan Murphy a indický podnikatel v oblasti telekomunikací Mukeš Ambani.

Je to vůdčí hlas, napsala její kolegyně

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová ve svém medailonku pro Time o kolegyni napsala, že Jourová je "vůdčím hlasem volajícím po regulaci velkých technologických společností". Připomíná také, že Jourová pomohla prosadit nařízení o obecné ochraně údajů (GDPR).

"Jourová nadále bojuje za to, aby ochrana dat byla každodenní realitou, a to navzdory intenzivnímu odporu. Jourová přistupuje k tomuto obtížnému úkolu se zanícením, které vychází ze základní víry, že jejím posláním je chránit Evropany," napsala Vestagerová. Neopomíjí ani skutečnost, že Jourová strávila v roce 2006 více než měsíc v českém vězení za falešné obvinění z korupce.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Mark Zuckerberg

Americký magazín zařadil do svého výběru mezi nejvlivnější "vůdce" například amerického prezidenta Donalda Trumpa, čínskou hlavu státu Si Ťin-pchinga, venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa či šestnáctiletou švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Ve skupině "ikon" figurují mimo jiné bývalá první dáma USA Michelle Obamová nebo zpěvačky Taylor Swiftová a Lady Gaga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám