Hlavní obsah

Jordánský král tajně navštívil Šaronův statek

Právo, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Izraelský premiér Ariel Šaron ve čtvrtek tajně jednal s jordánským králem Abdalláhem II. Informaci, kterou dnes obě strany odmítly oficiálně komentovat, přinesl izraelský deník Jediot Achronot.

Foto: BHC Most

Stolní hokej - Slovakia Open & Schools Challenger

Článek

Oba vůdci poobědvali a tři hodiny jednali na Šaronově statku v Negevské poušti.

"Návštěva měla za cíl rozptýlit Abdalláhovy obavy, že pokračující výstavba bezpečnostního plotu na západním břehu Jordánu přiměje Palestince k masovému odchodu do Jordánska," citoval list Ha´arec na své internetové stránce zdroj obeznámený s obsahem jednání.

Jordánsko se obává Palestinců

Ammán se také obává, že přistoupí-li Izrael k avizovaným plánů jednostranného oddělení od Palestinců, zaplaví zájemci o práci z okupovaných území Jordánsko, kde Palestinci už nyní tvoří asi polovinu obyvatelstva.

Šaron nedávno ohlásil záměr stáhnout izraelské vojáky a židovské osadníky z pásma Gazy a do jisté míry i ze západního břehu Jordánu.

O kontroverzním plánu, který levice považuje za prázdné gesto a pravice za nebezpečný ústupek teroristům a za poškození stáních zájmů Izraele, bude premiér v neděli jednat s ministry své vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám