Hlavní obsah

Izrael v odvetě za atentáty zaútočil vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Izraelští vojáci v úterý z vrtulníků zaútočili na dům a dva automobily v severní části Gazy. Podle izraelských sdělovacích prostředků přitom zahynuli dva Palestinci a 14 bylo zraněno. Tři z nich jsou v kritickém stavu, jedna ze zraněných je dvouletá holčička. Je to první větší odvetná akce po nedělních atentátech, při nichž dva Palestinci v Ašdodu zabili deset Izraelců.

Foto: Josef Zajíc

Hornická desítka ve Frýdku - Místku 1.11.2014: Start běhu Za zdravím.

Článek

O odvetě dnes jednal izraelský bezpečnostní kabinet. Ministři mimo jiné rozhodli, že budou pokračovat akce cílené na nejvyšší členy teroristických skupin. Čtyři rakety dnes večer zasáhly jednopatrový obytný dům i dvě auta zaparkovaná před ním. K místu se seběhlo několik set Palestinců a slibovali pomstu Izraeli.

Cíl stačil prchnout

Izraelská armáda oznámila, že zničený dům patřil "teroristům z Islámského džihádu, kteří se podíleli na protiizraelských útocích". Palestinská bezpečnost ale tvrdí, že obě oběti jsou náhodní chodci, kteří byli v době akce poblíž domu. Jeden mrtvý je policista, který se právě vracel z práce.

Vedení Islámského džihádu sdělilo, že Izraelci se pokusili zabít velitele Muhammada Charubího, jemuž se ale podařilo prchnout.

Člen další extremistické skupiny Brigád mučedníků od Al-Aksá abú Kusaj řekl, že "jestliže dnes (izraelský premiér Ariel) Šaron vyhlásil válku", pak ji radikální skupiny přijímají a budou bojovat.

Útočníci přišli přes plot

Palestinský ministr pro mírová jednání Saíb Irikát prohlásil, že je třeba přerušit kruh odvet, zahájit usmiřování a jednat.

Ministři odpoledne rozhodli o tvrdé odvetě, protože nedělní útok spáchali dva mladí Palestinci, kteří překonali plot kolem pásma Gazy. Je to poprvé po třech letech, kdy se do Izraele dostali atentátníci z pásma, a tento fakt otřásl vládním plánem ohradit bezpečnostní bariérou také západní břeh Jordánu.

V pondělí sice izraelské letectvo zničilo dílnu na výrobu zbraní v Gaze, ale podle izraelských zdrojů to nebyla odpovídající odvetná akce za Ašdod.

Ministr obrany Šaul Mofaz doporučil, aby se armáda zaměřila na přesné operace proti extremistům, zejména proti členům vedení Hamásu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám