Hlavní obsah

Izraelci při odvetě v Gaze zabili 14 Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Izraelští vojáci v neděli časně ráno vtrhli s tanky a obrněnými vozy do dvou uprchlických táborů v pásmu Gazy. Při následných přestřelkách zabili podle CNN 14 Palestinců včetně desetiletého dítěte. DPA uvádí, že 80 dalších lidí bylo zraněno.

Foto: Archiv pořadatele

McLaren P1

Článek

Izraelská armáda tak reagovala na včerejší nezdařenou sérii útoků na přechodu Erez mezi Gazou a Izraelem, kde zemřelo sedm Palestinců a mezi nimi tři policisté.

"V těchto operacích budeme pokračovat tak dlouho, dokud nás budou teroristé ohrožovat," vzkázal podle DPA Moshe Ya´alon z velitelství izraelské armády.

Palestinská samospráva akci označila za "nový masakr" a upozornila izraelskou vládu, že "si zahrává s ohněm". Poradce předsedy samosprávy Jásira Arafata Nabíl abú Rudajná řekl, že se Palestinci pokusí vynutit mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. "Budeme žádat sankce proti izraelské vládě. Stupňování bojů nemá jen zničit mírový proces, ale jeho cílem je také vnutit Palestincům jediné řešení. Tato metoda ale nemá šanci na úspěch," řekl.

Radikální skupina Brigády mučedníků od Al-Aksá slíbila za dnešní operaci Izraeli "bolestnou odvetu".

Policie prověřuje 56 pohrůžek

Izraelci jištění ze vzduchu vrtulníky vjeli do uprchlických táborů Nuseirat a al-Bureij, kde se ovšem podle jejich verze setkali s prudkým odporem. Vojáci začali prohledávat domy a tanky srovnaly se zemí dům jednoho z Palestinců, který včera zemřel v Erezu.

Počet mrtvých zřejmě ještě stoupne, protože mezi zraněnými jsou čtyři lidé v kritickém stavu. Mezi izraelskými vojáky nebyl nikdo zraněn.

Palestinská autonomní území jsou z obav před atentáty od čtvrtka uzavřena kvůli židovskému svátku purim. Jeruzalémská policie v sobotu dopoledne snížila stupeň pohotovosti. Armádě se v Ramalláhu podařilo v sobotu zmařit atentát, který měl být spáchán v sobotu večer v Jeruzalému. Policie stále prověřuje 56 dalších pohrůžek.

Související články

Izraelci podezřelí z protiarabského teroru

Dvaadvacetiletý Izraelec Eliran Golan a jeho 54letý otec Meir jsou od středy ve vazbě pro podezření z teroristických útoků proti arabským obyvatelům Haify....

Výběr článků

Načítám