Hlavní obsah

Jména osob pro EK nejasná jen v ČR, Slovensku a Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve čtvrtek uvedla, že doufá v předložení seznamu budoucích komisařů z desítky kandidátských zemí do konce ledna. V sedmi státech již mají o svém muži/ženě jasno - naopak ostré zákulisní politické boje probíhají nyní v Maďarsku, Slovensku a Česku.

Foto: Králičí hop (archiv)
Článek

"Věříme, že do konce ledna se předsedovi (pozn. Romano Prodi) podaří ukončit diskuse a že budeme moci zveřejnit konečný seznam komisařů," řekl na tiskové konferenci v Bruselu mluvčí komise Reijo Kemppinen.

Jasno už má sedmi států

Šest kandidátských zemí již jména svých komisařů oznámilo. Jsou to Polsko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko a Malta. Na zbývající z ČR, Slovenska, Maďarska a Kypru se ještě čeká.

Potvrzeny zatím byly tři ženy, jak žádal Prodi: lotyšská ministryně zahraničí Sandra Kalnienteová, litevská ministryně financí Dalia Grybauskieteová a polská ministryně pro evropské záležitosti Danuta Hübnerová.

Do Bruselu se chystají rovněž muži: estonský expremiér Siim Kallas, slovinský ministr Janez Potočnik a maltský ministra zahraničí Joseph Borg.

Na Kypru, jak se zdá, je již také jasno. V EK by za zemi měl usednout tamní ministr zahraničí Jorgos Iakov.

Dohady v Maďarsku, ČR a na Slovensku

Nejasná je zatím naopak volba v Maďarsku: politici vybírají mezi ministrem pro evropské záležitosti Endrem Juhászem a nynějším velvyslancem při EU Péterem Balászem.

Zuřivá debata o obsazení křesla v EK probíhá i na Slovensku. Tam proti sobě stojí  bývalý vyjednávač Ján Figež a manažer Ivan Štefanec.

V ČR je kandidátem vládní ČSSD na post evropského komisaře exministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Až bude seznam kompletní, musí ho ještě odsouhlasit Rada EU a Evropský parlament (EP). Slyšení v EP by tak mohla proběhnout poslední týden v dubnu.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD navrhuje do Evropské komise Kužvarta

Kandidátem nejsilnější vládní strany na post evropského komisaře je exministr životního prostředí a současný sociálnědemokratický poslanec Miloš Kužvart....

Soc.dem. odmítla Kalouskovu kritiku Kužvarta

Prudce a s použitím neobvykle ostrých slov odmítli v pátek nejvyšší představitelé ČSSD kritiku předsedy koaličních lidovců Miroslava Kalouska v pátečním Právu...

Výběr článků

Načítám