Hlavní obsah

Jen vyděláváme, hájili se hackeři po útoku na ropovody

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zločinecká skupina DarkSide po rozsáhlém hackerskému útoku na ropovody americké firmy Colonial Pipeline zveřejnila prohlášení, které lze brát i jako svéráznou omluvu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je vydělávat peníze, ne vytvářet problémy pro společnost,“ vzkázali vyděrači, kteří se označují za „apolitické“.

Skupina dodala, že začne „ovládat každou firmu, kterou naši partneři chtějí zašifrovat“, což je zřejmě odkaz na to, že DarkSide stejně jako podobné gangy svůj vyděračský software poskytuje „partnerům“ výměnou za část případného zisku z útoku.

České domácnosti čelí téměř 10 000 hackerských útoků každý den

Bezpečnost

Relativně neznámou skupinu označili za útočníka vyšetřovatelé FBI a americký prezident Joe Biden hackery ujistil, že USA zareagují. Dodal, že nejsou důkazy o napojení tohoto gangu na ruský stát, o čemž spekulovala americká média. Kreml to důrazně odmítl.

Firma Colonial Pipeline mezitím obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropy. Ovládat ji bude prozatím manuálně.

Raab: Rusko nemůže předstírat, že nemá s kyberútoky nic společného

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám