Hlavní obsah

Jednání zkrachovala, zahájena ofenzíva proti Fallúdži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/FALLÚDŽA

Americké a irácké síly zahájily v pátek ráno rozsáhlou ofenzívu proti povstalcům v irácké Fallúdži, v níž se údajně skrývá terorista abú Musá Zarkáví. Místní nemocnice uvádí, že si již vyžádala nejméně pět mrtvých a 16 zraněných.

Foto: Milan Řehák
Článek

Operace začala den poté, co zkrachovala jednání s rebelů s iráckou vládou a co Zarkávího muži provedli bombový útok v přísně střežené bagdádské vládní Zelené zóně, při němž zemřelo 6 lidí.

"Operace začala nálety a pokračovala leteckou podporou amerických vojáků a iráckých sil v terénu. Do bojů jsou zapojeny kromě letounů obrněné vozy, dělostřelectvo a vrtulníky," uvádí se v armádním prohlášení. Cílem jsou teroristické skupiny působící ve městě, aby nemohly útočit během ramadánu.

Mluvčí Pentagonu uvedl, že terčem byla "střediska odporu". Výběr cílů, mezi nimiž byly utajená kontrolní stanoviště, skladiště zbraní a bezpečné úkryty v domech, byl proveden na základě zpravodajských informací.

Podle mluvčího masivní letecké a pozemní útoky představují jen pokračování probíhající operace, jejímž cílem je zneškodnit teroristu Zarkávího, a ne zahájení ofenzívy s cílem dobýt město, kterou hrozil premiér Aláví.

Útok v zelené zóně

Při dvou atentátech v silně střežené zóně v centru Bagdádu přišlo ve čtvrtek o život šest lidí včetně tří Američanů. Podle americké armády bylo 18 osob zraněno. "Byly tam všude rozházené části těl. Zabitých může být víc," uvedl zdroj z nemocnice.

K útokům se na internetu přihlásila skupina Tavhíd a džihád jordánského teroristy abú Músy Zarkávího. Je to vůbec poprvé, kdy se atentátníkům podařilo dostat do této mimořádně zabezpečené zóny s výbušninami. Atentátníci bomby odpálili na tržišti a v kavárně.

V takzvané zelené zóně je sídlo irácké vlády a také amerického a britského velvyslanectví.

Rebelové: nemáme moc vydat Zarkávího

Premiér Ajád Aláví při mírových rozhovorech rebelům hrozil, že nesplní-li požadavky, zahájí proti městu mohutnou ofenzívu. Podle prvních informací měl být nálet proveden na žádost irácké vlády.

Podmínku premiéra Alávího, že město musí vydat vedení odboje, včetně hledaného teroristy abú Músy Zarkávího, odmítli vyjednavači jako nereálnou.

"Vydat Zarkávího je nesplnitelný úkol, protože ho nedokážou chytit ani Američané. Vyčerpali jsme všechna mírová řešení. Město je teď připraveno chopit se zbraní a bránit své náboženství i čest. Alávího hrozeb se nebojíme, Alávího vláda je americký agent a dělá vše, aby usnadnila americkým jednotkám dostat se tam, kam chtějí," řekl mluvčí delegace města.

Vyjednávači se tento týden sešli s Alávím a podle středečních zpráv byla dohoda o příměří na dosah.

Vzpurná Fallúdža

Fallúdža je považována za hlavní středisko sunnitského odboje. Američané zde ukončili dubnové boje dohodou, která předpokládala, že se americké jednotky z města stáhnou a že ulice zabezpečí irácké oddíly. Město se ale postupně ocitlo v rukou odpůrců koalice. Americká armáda tvrdí, že se do města stahují zahraniční bojovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám