Hlavní obsah

Je to monstrum, říká hasič. U Bordeaux opět řádí rozsáhlý požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzští hasiči opět bojují s plameny v místě dříve uhašených lesních požárů v departementu Gironde u francouzského Bordeaux na jihozápadě země. Hoří také v sousedním departementu Landes. Domov už muselo od začátku týdne opustit 10 tisíc lidí, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jih Francie sužují lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

Hoří na ploše 6800 hektarů. Poblíž Landiras v oblasti vinařského srdce Bordeaux bojují hasiči s „megapožárem“, uvedl ve čtvrtek ráno pro Radio RTL Gregory Allione z francouzského hasičského sboru.

Foto: ČTK/AP

Hasiči bojují s požárem ve francouzském regionu Gironde.

„Je to obr, je to monstrum,“ poznamenal. Živel se snaží dostat pod kontrolu 1100 hasičů. Požár takového rozsahu, který by se šířil tak rychle, většina z nich v životě nezažila, uvedl jejich mluvčí.

Lesní požáry si vynutily odchod už 10 tisíc obyvatel, některé domy plameny pohltily. Agentura Reuters uvádí, že někteří obyvatelé vylezli na střechu, odkud sledovali blížící se plameny.

Foto: Reuters

Lesní požár ve francouzském regionu Gironde.

Mohutný požár zbarvil noční oblohu do oranžova. Hasiči shazují vodu z letadel, zatím se jim však nedaří dostat plameny pod kontrolu. Ve Francii by nejméně do soboty měly panovat vysoké teploty až 39 stupňů Celsia a nárazový vítr.

Podezření na žháře 

V departementu Gironde začalo během úterý hořet na 40 místech, což naznačuje úmyslné založení požáru, oznámil velitel hasičů v Gironde Marc Vermeulen. Prefektura vzápětí oznámila, že se zaměří na vysledování možných žhářů.

Foto: ČTK/AP

Hasiči při boji s požárem ve francouzském regionu Gironde.

Foto: ČTK/AP

Požár ve francouzském regionu Gironde.

„Musíme je odradit a dopadnout. Jsme pod tlakem kvůli počasí a žháři nemůžou tento tlak ještě stupňovat," uvedl podle BFM TV Martin Guespereau, zástupce prefekta Gironde.

Toto podezření ve středu po cestě do departmentu Aveyron potvrdil i ministr vnitra Gérard Darmanin. Uvedl, že požár, který znovu vypukl v Gironde, podle něj mají na svědomí žháři.

Foto: ČTK/AP

Snímek z požáru ve francouzském regionu Gironde.

Departement Gironde nedaleko Bordeaux zasáhl požár nebývalého rozsahu už v polovině července, oheň strávil 21 tisíc hektarů vegetace. Své domovy kvůli němu muselo opustit 36 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám