Hlavní obsah

Japonsko zvýšilo věkovou hranici pro legální sex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko zvýšilo věkovou hranici pro legální pohlavní styk z 13 na 16 let. Nová norma, kterou v pátek jednomyslně schválila horní komora japonského parlamentu, rovněž kriminalizuje voyerismus a upřesňuje definici znásilnění. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Dosud byl sex v Japonsku legální od 13 let. Ilustrační foto

Článek

Věková hranice pro legální sex zůstávala v Japonsku stejná od roku 1907 a patřila k nejnižším na světě. Zákony týkající se sexuálních deliktů Japonsko poprvé začalo měnit v roce 2017, podle aktivistů ale reforma nebyla dostatečná. V roce 2019 vyvolala v zemi protesty série kontroverzních případů, kdy lidé obvinění ze znásilnění byli zproštěni viny.

Podle dosavadních zákonů totiž musela prokuratura dokázat, že oběť nemohla sex odmítnout kvůli násilnému chování ze strany útočníka. Kritici argumentovali, že oběti tak byly často obviňovány, že se styku dostatečně nebránily.

V pátek schválený zákon uvádí seznam příkladů, kdy bude možné hovořit o znásilnění. Jedná se například o situace, kdy je oběť pod vlivem alkoholu či drog, je vyděšená nebo pachatelé zneužijí svého společenského postavení.

Žáci základní školy na Klatovsku si krátili přestávku sexem. Řeší to policie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám