Hlavní obsah

Jan Pavel II. uvažoval v osmdesáti o rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Zesnulý papež Jan Pavel II. uvedl ve své závěti, že v roce 2000 uvažoval o rezignaci. Tehdy mu bylo osmdesát let. Testament ve čtvrtek uveřejnil Vatikán.

Článek

Jan Pavel II. v tomto dokumentu také napsal, že přemýšlel o možnosti, že by byl pohřben v rodném Polsku. Zápis pochází z 80. let. Později je ale poupraven s tím, že nejde o závazek dávaný kardinálům. Jan Pavel II. vše spíše vystihuje jako prosbu. Výběr místa, kde bude nakonec pohřben, nechává na kolegiu kardinálů.

Zesnulý požádal rovněž své blízké, aby všechny jeho osobní poznámky spálili.

S testamentem se jako jedni z prvních ve středu seznámili kardinálové. Vatikánský mluvčí Joaquín Navarro-Valls uvedl, že Jan Pavel II. ho začal psát v roce 1979, sotva rok poté, co byl zvolen papežem. První zápis byl zanesen 6. března. Začíná slovy: Ve jménu Svaté trojice, Amen.

Dokument má patnáct stran a je psán v polštině. Často jsou do něj ale vkládány citáty z latiny, jež zpravidla pocházejí z Bible. Připomíná v mnohém velmi nepravidelný deník, hemží se totiž postřehy a osobními úvahami. Nechybějí ani papežova doporučení a úvahy o duchovním poslání katolické církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám