Hlavní obsah

Izraelský premiér oznámil nová opatření vůči Palestincům po útoku v Jeruzalémě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu oznámil sérii represivních kroků proti Palestincům, včetně plánů na posílení židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu. Učinil to v reakci na dvojici střeleckých útoků, při nichž zahynulo sedm Izraelců a pět dalších bylo zraněno, uvedla agentura AP. Netanjahu plánuje mimo jiné zrušit sociální dávky pro rodiny útočníků, usnadnit Izraelcům získání zbrojních průkazů a zintenzivnit úsilí o sběr nelegálních zbraní.

Foto: Sputnik, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Úřad také uvedl, že bezpečnostní kabinet souhlasil s okamžitým zapečetěním domu palestinského útočníka, který v pátek zabil sedm lidí a několik zranil, před jeho demolicí. V oznámení se píše, že v reakci na veřejné palestinské oslavy pátečního útoku Izrael tento týden podnikne nové kroky k „posílení osad“. Nebyly ale uvedeny žádné další podrobnosti.

Netanjahuův bezpečnostní kabinet, v němž zasedají zastánci tvrdé linie spříznění s osadnickým hnutím na Západním břehu Jordánu, schválil tato opatření po dvojici přestřelek. Byl mezi nimi útok před synagogou ve východním Jeruzalémě, při němž bylo v pátek večer zabito sedm lidí, a sobotní střelba v Jeruzalémě, při níž utrpěli zranění dva lidé.

Oznámení vrhlo stín na návštěvu amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, která se uskuteční příští týden. Zvýšilo také pravděpodobnosti dalšího napětí po jednom z nejkrvavějších měsíců na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě za několik posledních let, poznamenala AP.

Reakce na útok v Jeruzalémě bude silná, rychlá a přesná, řekl Netanjahu

Zahraniční

Z Washingtonu nepřišla žádná okamžitá reakce. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, která střelbu odsoudila, se staví proti výstavbě osad ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu – na území, kde by Palestinci chtěli vybudovat svůj budoucí stát . Toto téma bude pravděpodobně jedním z hlavních bodů Blinkenova programu.

Páteční a sobotní střelba následovala po čtvrtečním smrtícím izraelském zásahu na Západním břehu Jordánu, při kterém zahynulo devět Palestinců, většinou ozbrojenců. V reakci na to palestinští radikálové v Pásmu Gazy vypálili na Izrael salvu raket, což vyvolalo sérii izraelských leteckých úderů. Celkem bylo tento měsíc v bojích zabito 32 Palestinců, uvedl AP.

V Jeruzalémě útočil teprve 13letý Palestinec, postřelil dva muže

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám