Hlavní obsah

Izraelský buldozer záměrně přejel americkou aktivistku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFÁH

Buldozer izraelské armády bourající palestinský dům v uprchlickém táboře Rafáh v pásmu Gazy v neděli záměrně přejel americkou mírovou aktivistku, která se demolici snažila zabránit. 23letá Rachel Corrieová z Olympie ve státě Washington byla převezena do nemocnice, kde svým zraněním podlehla.

Foto: Petr Teplík

Stroze jarní výzdoba AniFestu.

Článek

"Rachel zůstala před domem sama, kde se je (Izraelce) snažila zastavit," uvedl další americký aktivista Greg Schnabel, který byl s ostatními uvnitř ohroženého domu Samira Masrího. "Mávala na buldozer, aby se zastavil. Upadla a buldozer jel dál. Volali jsme na něj, aby se zastavil, ale řidič klidně pokračoval. Přejel ji, pak zařadil zpátečku a přejel ji znovu."

Svědkyně: Řidič nemohl Rachel nevidět

Otázka, zda řidič mohl křik aktivistky slyšet přes hluk motoru, má být nyní předmětem vyšetřování. Rachel však na sobě měla vestu v jasných oranžových barvách a také její kolegyně, která se představila jako Alice z Londýna, vypověděla, že spolu seděly asi tři hodiny před domem jejich palestinských přátel, takže řidič buldozeru o nich dobře věděl.

Rachel od ledna pobývala na Blízkém východě, kde se v rámci Hnutí mezinárodní solidarity účastnila protestů na Izraelem okupovaných územích, oznámila spoluzakladatelka hnutí Huwajda Arrafová. Při protestech používáme pouze nenásilných prostředků a tohle rozhodně nebyla nehoda, poznamenala Arrafová.

Izrael: protestující se chovají nezodpovědně

Mluvčí izraelské armády kapitán Jacob Dallal podle AP prohlásil, že šlo o politováníhodnou nehodu. Zároveň dodal, že protestující jednají velmi nezodpovědně, čímž vrhají každého do nebezpečí. Spojené státy požádaly Izrael o okamžité prošetření úmrtí americké mírové aktivistky.

Rachelini rodiče prohlásili, že jejich dcera cítila závazek pomáhat ostatním. "Vychovala jsem své dítě k samostatnému myšlení, nemohla jsem jí říct, ať do Palestiny nejezdí," uvedla její matka Cindy. "Byli jsme na ni velmi pyšní," řekl otec Craig Corrie, "jsme velmi pyšní na její odvahu a na to, za co bojovala."

Izraelci zastřelili další Palestince

Několik hodin po tragické smrti Američanky zastřelili izraelští vojáci v Rafáhu Palestince. Podle palestinských bezpečnostních a nemocničních zdrojů, které citovala agentura AFP, byl neozbrojený 43letý muž zasažen před svým domem do prsou palbou vedenou hlídkou od nedaleké židovské osady. Zraněni přitom byli další tři Palestinci.

Podobně byl podle AFP zabit 18letý palestinský hoch v Chán Júnisu. Zasáhly ho do hrudi střely vypálené izraelskými vojáky střežícími židovskou osadu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Noční odveta Izraele má 11 obětí

Na uprchlický tábor Džabalíja v severní části pásma Gazy zaútočily v noci na čtvrtek izraelské jednotky v odvetě za středeční atentát na autobus v Haifě....

Výběr článků

Načítám