Hlavní obsah

Izraelská vojenská policie nebude vyšetřovat smrt reportérky. Prý nevidí podezření na trestný čin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská vojenská policie nebude vyšetřovat smrt reportérky stanice Al-Džazíra, která přišla o život minulý týden při izraelské razii na palestinském Západním břehu Jordánu. Stříleli při ní Izraelci i Palestinci, ale není jasné, čí střela Šírín abú Aklahovou zasáhla. Podle čtvrteční zprávy deníku Haarec vojenská prokurátorka dospěla k závěru, že v případu není podezření na spáchání trestného činu.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Palestinci nesoucí rakev zastřelené novinářky Širín abú Aklahové

Článek

Armáda podle izraelských médií incident stále vyšetřuje, ale nikoli právními kanály. Z předběžného vyšetřování vyplývá, že ženu mohla 11. května zasáhnout náhodná palestinská palba i izraelský voják.

Podle Haarecu palestinská samospráva, která armádu obvinila z vraždy abú Aklahové, odmítla nechat provést pitvu a předat náboj vyjmutý z novinářčina těla k balistické zkoušce. Konečné rozhodnutí o viníkovi proto nelze učinit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Širín abú Aklahová

Někdejší vojenský prokurátor Avichaj Mandelblit po skončení druhého palestinského protiizraelského povstání v roce 2005 rozhodl, že trestní vyšetřování vojenské policie musí být zahájeno v případech, kdy je podezření, že smrt palestinských civilistů při zásazích na Západním břehu Jordánu způsobila izraelská palba. Neplatí to, pokud o život při přestřelce přijdou ozbrojení Palestinci.

Brutální zásah při pohřbu novinářky: Vezmeme si z toho ponaučení, reaguje na kritiku izraelská policie

Zahraniční

Současná vojenská prokurátorka Jifat Tomerová-Jerušalmiová policejní vyšetřování nenařídila, protože podle ní není podezření na spáchání trestného činu. Vojáci vypověděli, že novinářku neviděli a mířili na střelce, kteří byli poblíž. Haarec píše, že důvodem prokurátorčina rozhodnutí může být i obava, že vyslýchání vojáků jako potenciálních pachatelů kriminálního činu vyvolá odpor v armádě i ve společnosti.

Izraelská pravice v minulosti ostře kritizovala všechny případy vyšetřování vojáků.

Při izraelské razii na Západním břehu zastřelili novinářku Al-Džazíry

Zahraniční

Izraelská média poukazují na to, že se dá očekávat, že postup Izraele vyvolá kritiku ve Washingtonu. Ministr zahraničí Antony Blinken slíbil rodině abú Aklahové, která měla i americké občanství, že Washington bude trvat na tom, aby byla její smrt řádně vyšetřena.

Izraelská nevládní organizace Ješ Din uvedla, že se armáda „už ani nesnaží předstírat, že vyšetřuje, a 80 procent stížností na ni projde bez trestněprávního přezkoumání“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám