Hlavní obsah

Izrael leteckými údery poškodil ranveje v Damašku a Aleppu. Íránský ministr prý nemohl přistát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael ve čtvrtek zaútočil na mezinárodní letiště v Damašku a severosyrském Aleppu. Při úderech poškodil ranveje, citovala agentura AP syrskou státní agenturu SANA. Na sociálních sítích se objevily informace, že íránský ministr zahraničí kvůli útoku nemohl v syrské metropoli přistát.

Foto: Profimedia.cz

Letoun F-35 Lightning II s výsostnými znaky Izraele. Ilustrační foto

Článek

Cílem izraelských úderů na letiště v Damašku a Aleppu, které se tentokrát odehrály za bílého dne, je podle AP přerušit íránské zásobovací cesty pro šíitské milice operující v Sýrii, zejména pro libanonský Hizballáh.

Syrská stanice Šam FM podle agentury Reuters uvedla, že na oba údery reagovala syrská protivzdušná obrana. Informovala, že letiště v Aleppu je poškozené, o stavu ranveje v Damašku se ale nezmínila.

SANA pak podle listu The Jerusalem Post uvedla, že úder na letiště, první po útoku Hamásu na Izrael, je „zoufalou snahu“ židovského státu „odvrátit pozornost do zločinů, které páchá v Gaze, a obrovských ztrát, které utrpěl při „útoku palestinského odboje“.

Na sociální síti X se v souvislosti s izraelským útokem objevila informace, že úder na letiště v Damašku přiměl letoun s íránským ministrem zahraničí Hosejnem Amírabdolláhjánem, aby se místo přistání v syrské metropoli otočil a letěl zpět do Teheránu.

Web The Jerusalem Post pak napsal, že letoun, v němž ministr Amírabdolláhján cestoval, kvůli izraelskému útoku „zahnul“ na Bagdád. Do Teheránu, místo aby přistál v Damašku, se prý vracel stroj íránských aerolinek Mahan Air, které do Sýrie podle deníku přepravují zbraně, dělníky i finanční prostředky pro íránské revoluční gardy, jež tam operují.

Ministr na turné

Podle agentury Reuters je šéf íránské diplomacie v Damašku očekáván až v pátek.

V rámci „blízkovýchodního turné “ bude jednat především o válce v Izraeli, která vypukla poté, co ozbrojenci palestinského Hamásu o víkendu zmasakrovali 1400 Izraelců a dalších téměř 200 lidí různých národností unesli, a o hrozícím pozemním útoku na Pásmo Gazy. Navštívit má také Irák či Libanon, přičemž v Bejrútu se má jednat také o útocích Hizballáhu na Izrael.

Po víkendovém krveprolití v Izraeli se diskutuje o tom, jak moc byl Írán do překvapivé akce teroristů z Hamásu zapojen. Americký prezident Joe Biden ve středu večer varoval Írán, aby byl v současné situaci kolem Izraele opatrný.

Americká F-16 sestřelila turecký dron v Sýrii

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám