Hlavní obsah

Itálii by mohla ovládnout krajně pravicová koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Pokud by parlamentní volby v Itálii byly už nyní, vládu by mohla složit koalice krajně pravicových stran Bratři Itálie a Liga severu, doplněná skupinou Forza Italia někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho. Vyplývá to z průzkumů, na které upozorňuje italská agentura Ansa. Předčasné volby se budou konat 25. září.

Foto: Profimedia.cz

Lídryně Bratrů Itálie Giorgia Meloniová.

Článek

Šance krajně pravicových stran na utvoření vlády zvýšilo nedávné prohlášení předsedy středolevé Demokratické strany Enrica Letty, který uvedl, že už nemá zájem o předvolební koalici s populistickým Hnutím pěti hvězd.

Jejich plánovanou dohodu pohřbilo rozhodnutí Hnutí pěti hvězd neúčastnit se dalšího hlasování o důvěře vlády, což vedlo k rezignaci premiéra Maria Draghiho a k rozpuštění parlamentu.

Italský prezident rozpustil parlament, země míří k předčasným volbám

Evropa

„Rozkol s Pěti hvězdami pro tyto volby je nezvratný,“ uvedl v televizi Rai Letta, který italskou vládu kdysi vedl. Lídrovi hnutí Giuseppemu Contemu prý řekl, že pokud se rozhodne shodit vládu, může na předvolební koalici zapomenout.

Conte o víkendu zase prohlásil, že se demokraté chovají „arogantně“ a že jedinou skutečně progresivní stranou ochotnou změnit zemi je jeho Hnutí pěti hvězd.

Bratry Itálie stíhají demokraté

Demokraté ztrácí s 22 procenty na vedoucí národně konzervativní pravicovou stranu Bratři Itálie jeden procentní bod.

Ti by v případě úspěchu chtěli skládat vládu s dalšími pravicovými stranami, Ligou severu Mattea Salviniho (13 až 14 procent) a Forzou Italia (8 procent).

V Itálii sahají po moci fašisté v pěkném novém kabátě

Evropa

O straně Bratři Itálie se kvůli vazbám na válečnou Národní fašistickou stranu píše jako o „postfašistech“.

Předsedkyně strany Giorgia Meloniová, která mimochodem vystřídala českého europoslance Jana Zahradila ve funkci předsedy Strany evropských konzervativců a reformistů, se netají nacionalistickými postoji, ale od obdivovatelů fašismu ve vlastní straně se distancovala.

Současně odmítla obavy, že by její případná vláda představovala pro Itálii nějaké riziko. „Není se čeho bát,“ cituje ji Politico.

Snažila se rovněž vymezit proti tvrzení, že by zasekla podporu pro Ukrajinu. Její případní koaliční partneři se však netají tím, že nevidí v posílání zbraní na Ukrajinu valný smysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám