Hlavní obsah

V Itálii sahají po moci fašisté v pěkném novém kabátě

Po příštích volbách může v Itálii opět zavládnout fašismus, byť v přívětivější masce nacionalistů. Nejsilnější opoziční silou se dle výsledku posledních místních voleb a průzkumů jeví partaj Bratři Itálie (Fratelli d’Italia), která má vazby na válečnou Národní fašistickou stranu (PNF).

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně strany Fratelli d’Italia Giorgia Meloniová

Článek

Strana Bratři Itálie vzešla z Italského sociálního hnutí (Movimento Sociale Italiano), které po druhé světové válce vzniklo z fašistické strany a přebudovalo ji na umírněnější nacionalistickou stranu. Spoluzakladatel Italského sociálního hnutí byl nacistický kolaborant Giorgio Almirante.

„Bratři Itálie jsou stranou založenou v souladu s neofašistickou tradicí. Mnoho jejích členů se netají obdivem k režimu Mussoliniho,“ řekl serveru EuroNews italský odborník na moderní historii Andrea Mammon. Členkou Fratelli d’Italia je vnučka Benita Mussoliniho, zakladatele a vůdce italského fašismu, který mimo jiné v mnohem inspiroval Adolfa Hitlera.

Fašismus už nevadí

Italům to však zjevně nevadí. Naopak. V posledních místních volbách Bratři Itálie bodovali a převzali tak štafetu nejsilnějšího politické hráče nejen v pravicové části italského politického spektra a opozičního lídra. Podle posledního předvolebního průzkumu by se stali s 23 procenty nejsilnější italskou stranou.

Italský premiér Draghi oznámil demisi, prezident ji odmítl

Zahraniční

Předsedkyně strany Fratelli d’Italia Giorgia Meloniová se netají nacionalistickými postoji, ale od obdivovatelů fašismu ve vlastní straně se distancovala. Vyslovuje se naopak pro národně-konzervativní model silného suverénního státu uvnitř Evropské unie a proti masové migraci a islamizaci Evropy. Zakladatele Italského sociálního hnutí Almiranteho Meloniová neváhá označovat za velkého „patriota, který projevil bezpodmínečnou lásku k Itálii“.

Větří šanci

Meloniová ve vysoké politice umí chodit. Pohybuje se v ní od 90. let minulého století a byla i členkou jedné z vlád dlouholetého premiéra Silvia Berlusconniho. Co se týče zkušeností, je tedy na premiérské křeslo připravena. A už větří šanci.

Když současný italský premiér Mario Draghi ve čtvrtek kvůli potížím v široké koalici podal demisi, pětačtyřicetiletá předsedkyně Fratelli d’Italia okamžitě přešla do útoku. Ihned vyzvala k vypsání nových voleb, které by měly jinak zemi čekat nejpozději v květnu příštího roku.

Situaci prozatím vyřešil prezident Sergio Mattarella když odmítl Draghiho rezignaci s tím, že je Itálie zmítána krizí a vláda ji musí řešit a pomáhat občanům. Premiér oznámil, že rezignuje poté, co se zástupci koaličního Hnutí pěti hvězd (M5S) nezúčastnili hlasování o důvěře vládě. Mattarella šéfa vlády požádal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politické situaci.

Noční můra Bruselu

Politická krize v Itálii je zlým snem Bruselu, ze kterého se může vyklubat noční můra euroskeptického kabinetu vládnoucího třetí největší ekonomice v sedmadvacítce.

Rusko naopak další vývoj očekává s nadějí v další destabilizace evropského soupeře na geopolitické šachovnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám