Hlavní obsah

Italský prezident rozpustil parlament, země míří k předčasným volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italský prezident Sergio Mattarella rozpustil parlament. Italové půjdou předčasně k volbám, italská média hovoří o termínu 25. září. Premiér Mario Draghi podal ve čtvrtek ráno do rukou Mattarelly svou demisi. Prezident jej požádal, aby kabinet dočasně vedl dál.

Foto: Italian Presidential Palace, Reuters

Italský prezident Sergio Mattarella

Článek

Draghiho rezignace a rozpuštění parlamentu je vyústěním vládních sporů, které odstartovalo populistické Hnutí pěti hvězd (M5S), když se neúčastnilo hlasování o důvěře vládě minulý týden. Draghi posléze prohlásil, že ve funkci premiéra zůstane, pokud se za něj strany široké vládní koalice postaví.

Nové hlasování o důvěře v senátu ve středu ale kromě M5S bojkotovaly další dvě pravicové vládní strany Liga a Vzhůru, Itálie (Forza Italia), čímž podkopaly Draghiho „koalici národní jednoty”. Premiér v reakci podal demisi.

Italský premiér Draghi podal demisi

Evropa

Mattarella ve čtvrtek řekl, že nové volby se musí konat do 70 dnů. Stanovení přesného data přenechal vládě, pravděpodobně ale připadnou na konec září, píše agentura Reuters. Italská státní televize uvádí, že volby budou 25. září.

"Období, kterým si procházíme, nám nepovoluje žádnou prodlevu ve vládnutí. Potřebujeme činy ke zvládaní ekonomické a sociální krize a rostoucí inflace," řekl prezident v krátkém projevu z Kvirinálského paláce.

V Itálii sahají po moci fašisté v pěkném novém kabátě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám