Hlavní obsah

Itálie si neoddechla. Migranti nyní připlouvají z Tuniska

Právo, Josef Kašpar (Řím)
Řím

Po několika týdnech klidu k italským břehům znovu připlouvají čluny s uprchlíky. Příliv z Libye se sice zcela zastavil, avšak převozníci-pašeráci spustili jinou variantu – zaměřují se na migranty z Tuniska. S místní vládou má Itálie readmisní dohodu o repatriaci uprchlíků. Ta však stanoví, že Tunisko jich přijme maximálně 30 týdně. Jenže během posledních deseti dní na ostrov Lampedusa a na Sicílii připlulo na 500 lidí, takže je jasné, že 380 jich v Itálii zůstane.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Po několika týdnech migrantovi policie předá dokument o vyhoštění a on má pak týden na to, aby tak učinil. Praxe je pak taková, že se úřadům ztratí beze stopy a přidá se k mase bezdomovců bez povolení k pobytu.

Poplach vyvolal starosta Lampedusy Roberto Martello, který prohlásil, že má velké obavy z posledních příchodů, protože je jasné, že nejde pouze o osoby prchající před bídou, ale i o zločince. „Příliv uprchlíků z Tuniska budí obavy z možné infiltrace členů teroristických buněk. A proto obyvatelstvo Lampedusy, které se vůči migrantům vždy chovalo vstřícně, zneklidnělo,“ upozornil.

K němu se přidal Roberto Ammatuna, starosta sicilského Pozzalla s přístavem, kam směřují záchranné lodě. Luigi Patronaggio, prokurátor v sicilském Agrigentu, rovnou vyzval policii a karabiniéry „k mimořádné pozornosti, protože mezi příchozími se mohou nacházet nebezpečné elementy“.

Hledá se motiv

Ministr vnitra Marco Minniti pozval oba starosty na poradu do Říma a chystá se na Sardinii. Na ostrově vzdálenějším od afrických břehů se vyloďuje stále větší počet migrantů.

V Itálii si kladou otázku, co se za přílivem migrantů z Tuniska skrývá.

V této zemi na rozdíl od Libye působí regulérní vláda. Ta prohlašuje, že migranti odplouvají na velmi malých člunech a je velmi obtížné celé pobřeží kontrolovat. Zvláště poté, co před nedávnem úřady vyhlásily amnestii, takže se na svobodu dostala řada nebezpečných osob.

Není vyloučen ani nátlak na Itálii, aby jako v případě Libye otevřela peněženku a poskytla zemi rozsáhlou ekonomickou a organizační pomoc.

Na Sicílii se počátkem listopadu budou konat volby do regio­nálního parlamentu, který má značnou autonomii vůči centrální vládě. Favoritem je kandidát pravého středu Nello Musumeci, na druhém místě se drží Giancarlo Cancelleri z Hnutí pěti hvězd. Zástupce levice, jíž většina Sicilanů vyčítá nevyřešení problému uprchlíků, zůstává na třetím místě a nemá žádnou šanci zvítězit.

Reklama

Související témata:

Související články

Lampeduse dochází s migranty trpělivost

Starosta italského ostrova Lampedusa, kam často připlouvají migranti, se vyslovil pro uzavření střediska pro migranty. „Žádáme vládu, aby zavřela hotspot na...

Výběr článků

Načítám