Hlavní obsah

Írán odpoví na útok USA akcí proti Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Teherán v úterý pohrozil, že na jakýkoli útok ze strany Spojených států odpoví Írán akcí proti Izraeli. Sdělil to kontradmirál íránských revolučních gard Mohammad Ibráhím Dehkání. "Oznamujeme, že pokud Amerika učiní cokoli špatného, bude prvním terčem našeho útoku Izrael," prohlásil Dehkání. Podle Teheránu ale Rusko a Čína nepodoří uvalení sankcí na Írán.

Článek

Rusko a Čína ubezpečily Írán, že jsou proti sankcím nebo vojenskému útoku proti této zemi kvůli jejímu jadernému programu. Prohlásil to íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí, kterého v úterý citoval íránský deník Kejhán. Jestli je to pravda, znamená to, že případné sankce nebo dokonce útok proti Íránu nemají v Radě bezpečnosti OSN šanci. Rusko i Čína v ní mají právo veta.

"To, co nám tyto dvě země oficiálně sdělily a vyjádřily v diplomatických vyjednáváních, je, že jsou proti sankcím a vojenským útokům," sdělil Mottakí. Zároveň vyjádřil názor, že za současné situace "ani nebudou sankce či něco podobného" na pořadu jednání Rady bezpečnosti.

Izrael nevyloučil vojenské řešení krize

Spojené státy chtějí současnou krizi kolem íránského jaderného programu řešit diplomaticky, avšak jsou pro tvrdší postup a už dříve nevyloučily ani případnou vojenskou akci.

Íránské námořnictvo při manévrech minulý měsíc v Perském zálivu vyzkoušelo nové rakety a torpéda. Podle odborníků to byla skrytá pohrůžka, že Teherán by v případě napadení mohl narušit námořní trasy používané pro vývoz ropy.

Izraelští odborníci tvrdí, že Izrael bude ohrožen, jestliže bude mít Írán k dispozici jaderné zbraně. Izraelští experti v minulosti tvrdili, že Írán může být jaderně vyzbrojen do konce tohoto desetiletí, avšak náčelník generálního štábu izraelské armády Dan Haluc řekl, že to není jisté. Podle něj má svět k dispozici vojenské prostředky, jimiž může Íránu zabránit vyvíjet jadernou zbraň. Na dotaz izraelského tisku, zda by se případného vojenského zásahu zúčastnil také Izrael, generál odpověděl: "Jsme součástí světa".

Čína a Rusko zůstávají zdrženlivé

I západní diplomaté připouštějí, že Rusko a Čína podpoří novou rezoluci RB OSN, která znovu vyzve Teherán k zastavení obohacování uranu, ale že nejsou připraveny přijmout kroky vedoucí k sankcím.

V pátek vypršela Íránu lhůta, do kdy měl přerušit obohacování uranu a podřídit se plně kontrolám Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta ve stejný den ale oznámila, že Írán neuposlechl. Íránský prezident dokonce prohlásil, že na požadavky OSN kašle. [celá zpráva]

Zástupci ministerstev zahraničí pěti stálých členů RB OSN a Německa se v úterý mají setkat v Paříži, aby další možné kroky vůči Teheránu posoudili.

Západ Teherán podezírá, že svým programem chce dospět k výrobě jaderné zbraně, a ne pouze k výrobě elektrické energie, jak Íránci tvrdí. Moskva a Peking udržují nicméně s Íránem čilé ekonomické vztahy, které by nerady narušily. Rusko pomáhá Íránu s budováním jaderné elektrárny, dodává mu zbraně a spolupracuje s ním na hledání nových ložisek plynu. Čína zase ropu z této země ve velkém množství dováží.

Reklama

Související články

USA mají plán útoku na Írán

Spojené státy mají hotový plán útoku na Írán, uvedl v neděli americký deník The Washington Post. Podobný útok by však zájmy USA poškodil, a to víc než invaze...

Výběr článků

Načítám