Hlavní obsah

Irák: Americký vrtulník zabíjel civilisty a novináře

– BAGDÁD

Bagdádem v neděli ráno otřásla série deseti výbuchů. Dým stoupal i ze Zelené zóny, kde sídlí vládní úřady. V ulici Haifa, která je baštou povstalců, se byl zapálen při střetech obrněný transportér. Americký vrtulník pak zabil několik civilistů a jednoho novináře. Z města je hlášeno 20 mrtvých a 100 zraněných.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 1.9.2016 ISU Junior Grand Prix: Krátký program sportovních dvojic.

Článek

Podle agentury AFP došlo  v ranních hodinách v irácké metropoli celkem ke čtyřem útokům, při nichž povstalci použili automobily naplněné výbušninami. Jeden byl namířen proti věznici Abú Ghrajb. Zahynulo při nich nejméně šest lidí, většinou sami útočníci, ale také dva policisté a jeden chlapec.

Na ulici Hajfa bylo zapáleno americké obrněné vozidlo poté, co tam explodovalo ve 4:40 místního času auto naložené výbušninami. Čtyři američtí vojáci, kteří v něm jeli, byli zraněni. Následující přestřelka trvala tři hodiny. Svědci tvrdí, že Američané v oblasti použili tanky, které kryly vrtulníky. Snažili rozehnat dav, který slavil zapálení transportéru, házel na něj kameny a tančil kolem něj.

Střely z vrtulníku zabíjely

Vrtulník, který nad ním přelétal, naráz začal do lidí střílet. Zabil i palestinského novináře Mazína Tumajzího, který pracoval pro televizi Al-Arabíja . Po zásahu křičel: "Umírám, umírám."

"Nenapadlo mě, že by vrtulník začal pálit do davu," říkal zraněný kameraman agentury Reuters Sajf Fuad z nemocniční postele, kde mu ošetřili dvě zranění od střepin granátu. Ty ho zasáhly, když natáčel hořící vozidlo. Vedle něj stál jeho přítel a kolega Mazín Tumajzí, který se chystal natočit přímý vstup pro televizní stanici Al-Arabíja a který o chvíli později zemřel.

"Podíval jsem se na nebe a viděl vrtulník letící hodně nízko," říká Fuad. "V příští chvíli jsem z něj viděl blýsknout světlo a pak se ozvala silná exploze." První rána ho srazila na zem. "Na kameře a na tváři jsem měl Mazínovu krev," vypráví. "Křičel na mě, ať mu pomohu, že umírá."

Druhá střela dopadla o patnáct vteřin později a Fuad dostal do nohy a boku úlomky šrapnelu, když se snažil přítele odtáhnout do bezpečí. Ten už byl ale v tu chvíli mrtev. Jeho kamera potřísněná krví dál natáčela zmatek kolem.

Americká armáda uvedla, že střely z vrtulníku měly jen zničit hořící vozidlo Bradley a zabránit tak Iráčanům, aby se zmocnili jeho výzbroje. Ti však jen tančili kolem vozu a na jeho střeše.

Mezi nejméně třinácti mrtvými v ulici Haifa jsou i dvě děti.

Další střety ve městě

Při útoku narazil automobil naložený výbušninami narazil do vozu s policejními důstojníky. Podle iráckých policejních zdrojů dva z nich zabil a čtyři zranil. Další velitel policejní hlídky byl zabit a dva důstojníci byli zraněni střelbou na západě města.

Nad Zelenou zónou, kde sídlí prozatímní irácká vláda, parlament a  americké velvyslanectví a zastupitelské úřady jiných zemí, stoupaly oblaky černého dýmu. Agentura Reuters napsala, že šlo o největší útok raketami a granátomety proti zóně v poslední době.  

Zarkáví se chlubí a vyhrožuje

Na internetu byl v sobotu zveřejněn záznam, na kterém údajně promlouvá terorista abú Musá Zarkáví.

Tvrdí, že se islámští bojovníci v Iráku pokořili Američany vedenou koalici. Vyhrožuje iráckému premiérovi Ajádu Alávímu a vyzývá bojovníky ze zahraničí, aby přišli do Iráku pomoci povstalcům. "Svatí bojovníci dali mezinárodní koalici okusit ponížení, dali jí políček, na který nezapomene, a uštědřili lekce, jež ještě pálí," prohlašuje hlavní řečník na záznamu. "Ujišťujeme, že Alávího potká osud, který si zaslouží. Ty zrádče, přestaň se přetvařovat a skoncuj s posluhováním (Američanům), protože my víme, jak tě přechytračit." Alávímu vzkazuje, že má očekávat "Anděla smrti, a to právě v době, kdy se cítí společně se svými idiotskými přáteli z vlády v naprostém bezpečí. Jestliže ty máš své křesťany, my máme svého Pána, který nás vyslyší."

Hlas na záznamu podle agentury Reuters zní stejně jako Zarkávího hlas na přecházejících nahrávkách.

Reklama

Související články

Američané po atentátu bombardují Fallúdžu

Pondělní bombový útok proti americkým vojákům a příslušníkům Irácké národní gardy ve městě Fallúdža vyprovokoval tvrdou odpověď armády USA. Při dopoledním...

Výběr článků

Načítám