Hlavní obsah

Američané po atentátu bombardují Fallúdžu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK

Pondělní bombový útok proti americkým vojákům a příslušníkům Irácké národní gardy ve městě Fallúdža vyprovokoval tvrdou odpověď armády USA. Při dopoledním útoku zahynulo sedm vojáků USA a tři Iráčané. Odpoledne začala sever Fallúdži bombardovat americká letadla.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Robert Rohál a Josef Bouda se v létě potkali na slavkovském zámku.

Článek

Podle očitých svědků dopadají bomby na cíle na severu města a již zničily několik budov. Fallúdža je od počátku okupace Iráku jedním z center odboje.

Další bomba explodovala v pondělí ve městě Mosul. Naštěstí si nevyžádala žádné oběti, šest lidí bylo zraněno. Nové exploze byly dnes slyšet i ze střežené zóny v centru Bagdádu. Cíl ani bilance výbuchů nejsou jasné.

Dva američtí vojáci zahynuli v neděli večer při minometném útoku na logistickou základnu severně od Bagdádu. "Dva vojáci jsou mrtví a 16 bylo zraněno minometnou palbou namířenou proti základně mezinárodních sil u Bagdádu," uvádí se v prohlášení, jež vydala americká armáda. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

V Iráku osvobozeno pět rukojmích

Iráčtí únosci propustili v pondělí na svobodu pět rukojmích z ciziny, tři Jordánce, Turka a Súdánce. Všichni pracovali v Iráku jako řidiči a únosci za propuštění žádali, aby zaměstnavatelé ukončili činnost pro koaliční jednotky v Iráku.

Turek byl v zajetí od soboty a jeho zaměstnavatel v neděli oznámil, že splní podmínku a stáhne se z Iráku. Společnost prý za propuštění svého zaměstnance nezaplatila výkupné, jako tomu bylo v jiných případech v minulosti.

Francie stále čeká na propuštění svých dvou novinářů, kteří jsou v Iráku v zajetí od 20. srpna. Ministryně obrany Michele Alliotová-Marieová řekla, že podle nejnovějších zpráv jsou oba žurnalisté zdrávi. "Čím míň o tom budeme hovořit, tím lépe pro ně," sdělila. Naznačila, že osvobození Francouzů komplikují boje v Iráku. "Ta země tone v naprostém chaosu a to činí potíže," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám