Hlavní obsah

Irácká televize: Husajn ujišťuje o odhodlanosti bránit Bagdád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká televize dnes vysílala další poselství prezidenta Saddáma Husajna národu. Prohlášení přečetl ministr informací Muhammad Sahháf. Husajn vzkázal lidu, že koalice vedená Američany bude ponížena a ujistil obyvatele Bagdádu, že ozbrojené síly budou bránit Bagdád.

Článek

Saddám podle ministra Sahháfa uvedl, že bitva o Bagdád rozhodne o osudu války s USA a Británií. Vyzval proto obyvatele města, aby odolávali nepříteli. Když se udrží metropole, agresoři prohrají a odejdou ze všech iráckých území, která znesvětili, citoval Sahháf prezidenta.

S nepřítelem se utkáme, vzkázal Husajn

"Nepřítel se pokouší vstoupit do Bagdádu. Nechť každá rodina v Bagdádu je ujištěna, že naši bojovní muži se utkají s nepřítelem. Iráčané jsou odhodlaní porazit americko-britskou koalici u bran naší metropole," stojí v tomto třetím Saddámově zprostředkovaném prohlášení od zahájení války 20. března.

Většina lidí v Bagdádu je však dnes bez elektřiny a nejspíš nemohla sledovat krátké ministrovo vystoupení. Text prohlášení má ale opakovat také místní rozhlas, poznamenala agentura Reuters.

USA si myslí, že záběry jsou z dřívější doby

Záběry iráckého vůdce Saddáma Husajna z posledních dnů, které se objevily v irácké televizi, považuje americké ministerstvo obrany za staré snímky z dřívější doby. Informovala o tom americká zpravodajská televize CNN.

Záznamy, které se v irácké televizi v uplynulých dvou týdnech objevily, jsou podle přesvědčení expertů z Pentagonu pouhé archiválie. Saddám vydal v posledních dnech několik prohlášení, ve kterých většinou vyzýval k odporu proti útočícím americko- britským jednotkám a k rozpoutání svaté války proti invazi a chválil vojáky své země. Většinou je ale četli hlasatelé nebo ministr informací Muhammad Saíd Sahháf.

Dvakrát od zahájení války, a to na jejím počátku vystoupil irácký prezident na obrazovce osobně. Neustále se mimo jiné vracejí spekulace, zda je Saddám vůbec ještě naživu. Televize také často ukazuje záběry z domnělých schůzí vlády nebo vojenských činitelů, kterým diktátor předsedá. V reakci na šířící se spekulace se dnes pokusil zarazit irácký ministr zahraničí Nádží Sabrí. "Saddám Husajn je živý," uvedl.  

Reklama

Související témata:

Související články

Saddám znovu vyzval Iráčany ke svaté válce

"Bojujte proti vetřelcům," vyzval dnes večer irácký prezident Saddám Husajn svůj lid. Jeho poselství, které odvysílala irácká státní televize, ale přečetl...

Vítězství Iráku je na dosah, tvrdí Saddám

Vítězství Iráku je na dosah, uvedl v novém prohlášení irácký prezident Saddám Husajn. Text ve středu v irácké satelitní televizi přečetl hlasatel ve vojenské...

Výběr článků

Načítám