Hlavní obsah

Invaze jedovatých perutýnů do Jadranu pokračuje, varují chorvatské úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perutýni, jedovaté tropické ryby, se množí v Jaderském moři. Dynamika jejich šíření přiměla chorvatské úřady, aby vydaly varování. Jeden exemplář tohoto invazivního druhu byl tento týden uloven u ostrova Korčula, informoval web nova.rs.

Foto: Profimedia.cz

Jednoho perurýna tento týden ulovili u ostrova Korčula (ilustrační foto)

Článek

Pro perutýna žoldnéře (pterois miles) jsou typické jedovaté ostny, uvedl chorvatský Institut pro oceánografii a rybářství. Jeho bodnutí není obvykle pro člověka smrtelné, je ale velmi bolestivé.

Jed perutýna je termolabilní, což znamená, že se dá neutralizovat teplem. Chorvatští odborníci podle webu jako laickou pomoc doporučují ponořit místo poraněné bodnutím do vody o teplotě 40 až 45 stupňů na 30 až 90 minut a pak navštívit lékaře.

Perutýn žoldnéř, jehož domovem je Indický a Tichý oceán, byl poprvé v Jaderském moři zaznamenán v roce 2019. Nejseverněji byl jeho výskyt potvrzen u ostrova Vis v roce 2021.

„Vzhledem k dynamice šíření a trendům rozšiřování teritorií invazivních teplomilných druhů, což souvisí s oteplováním moře, se očekává, že se bude objevovat stále častěji,“ varoval institut.

S rybou, která se živí původními druhy, se lze nejčastěji setkat na mořských útesech. Dobrou zprávou podle webu je, že perutýní maso je pokládáno za lahůdku.

Foto: Profimedia.cz

Perutýn žoldnéř

Z kůže invazivních ryb vznikají opasky a peněženky, firma tak chrání korály

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám