Hlavní obsah

Indonésie přestěhuje hlavní město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéský prezident Joko Widodo v pondělí na tiskové konferenci oficiálně oznámil stěhování hlavního města z přelidněné a znečištěné Jakarty na indonéskou stranu ostrova Borneo. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Mapy.cz

Mapa s vyznačeným stávajícím hlavním městem Indonésie a oblastí, kde by mohla být nová metropole.

Článek

Ostrov Borneo Indonésie sdílí s Malajsií a Brunejí. Přesun metropole vychází podle hlavy státu z detailních studií. Jako nejpříhodnější poloha se podle prezidenta nejlidnatějšího muslimského státu světa jeví provincie Východní Kalimantan, konkrétněji oblast mezi okresy Penajam Paser a Kutai Kartanegara.

O zbudování nové metropole se v Indonésii vede debata už několik desetiletí. Widodo letos v dubnu schválil, že hlavní město bude z Jakarty na nejlidnatějším indonéském ostrově Jáva přesunuto.

Foto: Profimedia.cz

Jakarta

V Jakartě ležící na přelidněném ostrově Jáva v současnosti žije kolem deseti milionů obyvatel, její širší aglomerace jich má až 30 milionů. Město se potýká se špínou a smogem, ale také s opakovanými ničivými záplavami, k nimž podle expertů přispívá odlesňování kopců nad městem, chaotické plánování výstavby a odpadky, jež ucpávají vodní toky.

Podle dřívějších prohlášení vlády by přesun administrativní metropole mohl trvat až deset let. Podobné stěhování v minulosti uskutečnila například sousední Malajsie, ale i Brazílie či Kazachstán.

Foto: Achmad Ibrahim, ČTK/AP

Indonéský prezident Joko Widodo na tiskové konferenci v pondělí oznámil přesun hlavního města na Borneo

Reklama

Související články

Z kamene vytesaný úsvit Indonésie

Desítky lidí napjatě a v naprostém tichu čekají, všichni jako by se báli, že se to třeba dneska nepodaří. Když se na obzoru objeví sluneční paprsky, ozve se...

Výběr článků

Načítám