Hlavní obsah

V Indonésii kandiduje Gorbačov, chce chránit životní prostředí

Michail Gorbačov je kandidátem v parlamentních volbách, které se uskuteční tento týden v Indonésii. Nejde ale o někdejšího sovětského vůdce, který ukončil studenou válku, poznamenala agentura AFP. Indonéský Gorbačov, psáno ovšem Mikhail Gorbachev Dom, je dvaatřicetiletý Indonésan, který se uchází o křeslo poslance.

Foto: Profimedia.cz

V Indonésii finišují přípravy na volby.

Článek

V zemi v jihovýchodní Asii se 17. dubna uskuteční současně prezidentské, parlamentní a místní volby.

Gorbachev, odborník na životní prostředí, se narodil v roce 1986, kdy jeho jmenovec prováděl v Sovětském svazu reformy, známé především pod výrazy „perestrojka” a „glasnosť”. Ty měly systém modernizovat, ale nakonec nedokázaly zabránit rozpadu sovětského bloku.

Mladý Indonésan asi vděčí za své jméno spíše náhodě než dědictví sovětského vůdce. „Mí rodiče si byli jisti, že budou mít holčičku, a tak podlehli panice, když jsem se narodil, protože pro chlapce neměli jméno připravené,” vysvětlil mladý muž žijící v hlavním městě Jakartě.

Novorozenec zůstal týden bezejmenný, než rodiče inspiroval článek o Gorbačovovi v jednom časopise.

„Otec si myslel, že je to bezva jméno, protože ho měl silný vůdce v Sovětském svazu, a tak si řekl, že mě po něm pojmenuje,” vyprávěl.

Jméno jako výhoda

Mikhail Gorbachev Dom v dospívání shledal, že exotické jméno dělá problémy, a tak dával přednost přezdívce „Gorba”.

Ale když se přesvědčil, jak je jako ochránce přírody bezmocný, řekl si, že jeho jméno by mohlo být jeho trumfem při obraně přírody v indonéské politice.

Foto: Profimedia.cz

Michail Sergejevič Gorbačov

„Uvědomil jsem si, že se musím zapojit do politiky, abych viděl, jak se mé nápady uskuteční v praxi,” řekl. „Od té doby si myslím, že mé jméno je má výhoda. Lidé mé jméno nezapomenou, i když si nezapamatují, jak vypadám,” všiml si.

V zemi, která má více než čtvrt miliardy obyvatel, je Mikhail Gorbachev Dom podle webu listu The Jakarta Post jedním z bezmála čtvrtmilionu kandidátů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám