Hlavní obsah

Festival LGBT+ komunity v Gruzii napadly dvě tisícovky radikálních odpůrců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba dvě tisícovky odpůrců v sobotu narušily v Tbilisi festival určený pro LGBT+ komunitu. Účastníky předem nahlášené akce musela policie evakuovat do autobusů. Pořadatelé kritizují policii, že nedokázala festival dostatečně ochránit, což však odmítl náměstek ministr vnitra Alexander Darachvelidze. Podle něj se nikdo nezranil.

Foto: Profimedia.cz

Odpůrci narušili festival LGBT+ komunity

Článek

Odpůrcům festivalu se podařilo překonat zábrany a přes plot se dostat do areálu. Tam se střetli s policií, ničili vybavení areálu, tančili tradiční gruzínské tance, přičemž ničili duhové vlajky. Žádná zranění hlášena nebyla.

Organizátoři přesto ihned obvinili policii a vládu. Ředitelka festivalu Mariam Kvaraccheliaová označila za „předem naplánovanou, koordinovanou akci mezi vládou a radikálními skupinami“. Podle ní bylo cílem poškodit snahy Gruzie o vstup do Evropské unie.

„Náš festival utrpěl vážné škody. Zničeno bylo pódium i stánky. Ukradli nám i nápoje z baru a další cenné věci,“ napsali organizátoři na twitterovém účtu.

Na straně organizátorů stojí i prezidentka země Zurabišviliová, která je častou kritičkou vlády. Podle ní policie selhala v plnění svých povinností, když nedokázala zaručit právo na shromáždění účastníků festivalu.

S kritikou naopak nesouhlasí náměstek ministra vnitra Alexander Darachvelidze. Ten tvrdí, že bylo obtížné festival ochránit, protože se konal v otevřeném prostoru. Rovněž zmínil i fakt, že se nikdo nezranil.

Gruzie sice schválila legislativu proti diskriminaci a zločiny z nenávisti, podle aktivistů za práva LGBT+ lidí však policie vymáhá tyto zákony jen liknavě. Předsudky proti komunitě LGBT+ jsou podle aktivistů v Gruzii stále silně zakořeněné. Před dvěma roky bylo zraněno během útoku na aktivisty za práva sexuálních menšin i několik novinářů. Jednoho z nich pak nalezli doma mrtvého, píše Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám