Hlavní obsah

Husajn údajně podporoval slovenské komunisty

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/PAŘÍŽ

Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn prý využíval ropu k uplácení. Na seznamu osob a firem, které údajně dostaly podíly z prodeje ropy, je prý několik Slováků a možná i jedna slovenská strana. Podle informací televize Markíza jde o Komunistickou stranu Slovenska. Komunisté ale spolupráci s Husajnem odmítají.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Mně se to nezdá být důvěryhodná zpráva. Je možné, že bývalá socialistická československá republika (s Irákem) velmi obchodovala," reagoval místopředseda KSS Karol Fajnor, "my jsme s tím neměli nic společného." 

Aféru prověřuje slovenská odbočka Interpolu ve spolupráci se slovenskými diplomaty v Iráku a Bratislava čeká na oficiální podklady z Bagdádu. Ústředna Interpolu v Lyonu slovenské zpravodajské televizi TA3 neposkytla informace.

To, že na Husajnově seznamu jsou také slovenští komunisté, potvrdila Markíze redaktorka francouzského listu Le Monde bez dalších podrobností o tom, zda KSS skutečně pobírala odměny za postoj k diktátorovu režimu. Francouzský tisk informoval o seznamu, který v neděli zveřejnil irácký časopis al-Mada.

S Husajnem podle seznamu spolupracovalo 270 lidí a organizací

Irácké ministerstvo ropného průmyslu v něm informovalo o existenci seznamu asi 270 lidí ze 40 států celého světa, kteří od Husajna získaly za podporu podíly z prodeje tisíců barelů surové ropy. Mluvčí iráckého ministerstva ropného průmyslu Assem Džihád označil tyto lidi a organizace za zloděje a prohlásil, že Irák se bude snažit nyní získat zpátky peníze za tuto darovanou ropu.

Podle iráckého týdeníku al-Mada jsou na seznamu osoby, politické strany, zájmová sdružení a církve z celého světa, které koncem 90. let dostávaly ropu výměnou za loajalitu. Mezi nimi by měli být například indonéská prezidentka, sultán Spojených arabských emirátů, děti egyptských a libanonských politiků, lidé ze spolku francouzsko-iráckého přátelství, Hnutí za osvobození Palestiny, ruská pravoslavná církev i komunistická strana, ultranacionalista Vladimír Žirinovskij a další.

Skandál ve Francii

Na seznamu je také jedenáct Francouzů včetně bývalého ministra vnitra Charlese Pasquy a bývalého velvyslance při OSN Jeana-Bernarda Mériméa.  Husajn údajně přiděloval těmto lidem určité množství ropy, kterou pak mohli se ziskem jednoho až dvou centů za barel prodat na trhu. Zisky mohly jít až do statisíců dolarů.

Zveřejněný seznam se údajně týká roku 1999. List Le Figaro ale zveřejnil svědectví nejmenovaného podnikatele, který je údajně s věcí obeznámen a který říká, že systém úplatků za lobbování ve prospěch Iráku fungoval až do druhé poloviny roku 2002. "Slétali se na to jako mouchy na med," říká svědek.

"Většina z nich působila jako prostředníci mezi iráckou společností pro vývoz ropy Somo a mezinárodními ropnými společnostmi. Paříž o tom věděla," tvrdí tento muž. Všichni, kdo patřili k francouzsko-iráckému světu, prý věděli o intervencích bývalého diplomata Mériméa. Pasqua už v pondělí popřel, že by od Saddáma kdykoli cokoli dostal.

Francouzské ministerstvo zahraničí zatím pouze uvedlo, že se informuje o původu a obsahu dokumentů, které zveřejnil irácký list, s cílem ověřit si jejich dosah a věrohodnost.

Výběr článků

Načítám