Hlavní obsah

Husajn píše za mřížemi paměti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Svržený irácký prezident Saddáma Husajn se rozhodl zkrátit si pobyt za mřížemi psaním pamětí. Vzpomínat chce zejména na více než dvacet let, kdy vládl zemi pevnou rukou diktátora. O Husajnově rozhodnutí informoval v pondělí jeden z jeho právníků Giovanni di Stefano přostřednictvím deníku The Financial Times (FT).

Článek

Stefano tvrdí, že exprezident už má rozmyšlené hlavní body budoucí publikace. Vedle státnických rozhodnutí nebudou chybět ani podrobnosti z jeho soukromého života.

Mezi kapitolami nebudou chybět vzpomínky na dětství v Iráku, azyl v Egyptě a četné vojenské historky. Neopomene ani zmínit údajnou zradu Velké Británie a Francie v 80. letech během války Iráku a Íránu. Obě velmoci svou přízeň prokazovaly oběma válčícím stranám.

Husajn ale intenzivně zatím psát nezačal. Hotové jsou jen body osnovy a několik málo stran textu. S dílem se ale už pochlubil, a to svým právníkům. Ti doplnili, že exprezident si chce činností především zkrátit pobyt za mřížemi.

Soudní proces s iráckým exprezidentem se stále připravuje. Začít by měl nejdříve v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám