Hlavní obsah

Hráze jsou na hranici možností, varují úřady v Houstonu. Docházejí místa pro evakuované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Texaské úřady odhadují, že nouzové přístřeší bude v Houstonu, postiženém povodněmi, potřebovat na třicet tisíc lidí. Už v pondělí přitom ve městě otevřely konferenční centrum George R. Browna s 5000 lůžky, hned se ale naplnilo. Déšť navíc podle předpovědi neustane a hráze nejsou stavěné na tisíciletou vodu. Hrozí tak, že její nápor nevydrží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ničivé záplavy v HoustonuVideo: Reuters

 
Článek

Už v pondělí musely úřady v nově otevřeném evakuačním centru srazit postele – jen první noc do něj přišlo 7000 lidí. Během úterý otevřou další velké středisko, protože se očekává, že evakuovaných může být až 30 tisíc.

Foto: Melissa Phillip, ČTK/AP

Záchrana lidí na výchdoě Houstonu

Vyplývá to z odhadů Národního střediska pro hurikány, podle kterého katastrofální povodně jen tak neustanou. Potvrdilo předchozí zprávy meteorologů, že má místy napadnout dalších 25 až 50 centimetrů srážek a někde až 61 cm. V některých oblastech může podle nich úhrn od příchodu bouře činit 135 cm. [celá zpráva]

Foto: Jon Shapley, ČTK/AP

Evakuace v oblasti Fort Bend v Texasu

Zástupce velitele zasahujících ženistů Edmond Russ uvedl, že takové srážky se vyskytují jednou za 1000 let. Houston se potýká se záplavami i kvůli tomu, že s tak silnými povodněmi se při stavbě ochranných hrází nepočítalo – stavěny byly jen na stoletou vodu. Russ se proto obává, se se voda rozlije i mimo ně. Už v pondělí se dvě 70 let staré přehrady začaly kvůli náporu vody upouštět. [celá zpráva]

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Povodeň v Houstonu

„Povodeň této velikosti odpovídá osmisetleté vodě, a přesahuje tedy specifikace, podle nichž byly postaveny naše hráze. Je proto potenciálně nebezpečná pro velkou část okresu Fort Bend. Hladina ve výši 18 metrů představuje hrozbu přelití u mnoha hrází v naší oblasti,“ uvedl už v pondělí jeden z úředníků okresu, Robert Herbert.

Hurikán Harvey se už pomalu začal posouvat nad Mexický záliv a mírně sílí. Národní centrum pro hurikány předpokládá, že ho bude provázet vítr o rychlosti 72 km/hod. Ve středu se podle prognózy hurikán opět vrátí nad Houston a přinese další deště. Pak zamíří dále na sever. [celá zpráva]

Chybějící pojištění a odklad daní jako pomoc

Obyvatele státu Texas navíc nečekají dobré zprávy ani po odeznění hurikánu a jeho následků. Mnoho majitelů nemovitostí postižených v Houstonu hurikánem a bouří Harvey totiž není pojištěno proti záplavám. S odvoláním na odborníky v oboru pojistek o tom informovala agentura AP. Výše škod se přitom odhaduje až na 35 miliard dolarů (asi 750 miliard Kč), což je podobné jako v případě ničivého hurikánu Katrina v roce 2005.

Foto: Gabe Hernandez, ČTK/AP

Zaplavené Corpus Christi, kde hurikán udeřil nejdříve

Tehdy byla proti záplavě pojištěna asi polovina postižených domácností. V případě bouře Harvey jsou ale pojištěny pouze dva z deseti majitelů domů, jelikož jim chybí pojištění proti záplavám. AP napsala, že většina houstonských čtvrtí leží mimo tyto nejohroženější oblasti, takže mnoho majitelů domů, kteří nebyli nuceni zakoupit si speciální pojistku, se proti záplavě nepojistilo.

Foto: Gabe Hernandez, ČTK/AP

Letecký pohled na místa zasažená bouří Harvey

Americký berní úřad (IRS) naopak oznámil, že obětem hurikánu Harvey prodlouží splatnost daní. Na zaplacení federální daně budou mít čas do 31. ledna 2018, což v některých případech může znamenat až půlroční odklad. Týká se to i podniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám