Hlavní obsah

V rakouských horách zemřel český turista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český turista, po kterém záchranáři od pátku pátrali v okolí rakouského masivu Ötscher, je mrtvý. S odkazem na prohlášení záchranářů a policie o tom v sobotu Informoval web listu Kurier.

Foto: Profimedia.cz

Horský masiv Ötscher. Ilustrační foto

Článek

Policie se domnívá, že turista zemřel kvůli nehodě. Web listu Kurier uvedl, že muž v pátek se dvěma dalšími osobami vystoupil na vrchol Ötscheru, při sestupu však s nimi ztratil kontakt.

Horská služba obdržela zprávu kolem 18 hodin SEČ. Do pátrání se kromě desítek záchranářů, několika policistů a psů zapojily rovněž vrtulníky a policejní drony. Kolem půlnoci bylo pátrání pozastaveno a obnovilo se v sobotu v brzkých ranních hodinách, píše web.

Horská služba hledala v Tatrách dva české turisty

Dvojice českých turistů sešla v pátek v podvečer z turistického chodníku a uvázla na vrcholu Velké Svišťovky v nadmořské výšce více než 2000 metrů. „Byli vystaveni silnému větru se sněžením a nedokázali samostatně pokračovat,“ uvedl web HZS.

Foto: Profimedia.cz

Velká Svišťovka (2037 m). Ilustrační foto

Ze Starého Smokovce jim vyrazilo na pomoc osm horských záchranářů. „Celou záchrannou akci komplikoval silný vítr, kvůli kterému museli záchranáři postupovat pozemně a nebylo možné využít lanovku v Tatranské Lomnici,“ konstatovali horští záchranáři na svém webu.

Po lokalizaci českých turistů a dosažení místa, kde se nacházeli, je horští záchranáři zateplili a poskytli jim horké nápoje. „Poté byla dvojice v doprovodu záchranářů evakuována do Tatranské Lomnice, odkud na vlastní žádost pokračovali samostatně. Záchranná akce byla ukončena před půlnocí,“ dodal web Horské záchranné služby.

Už je zima, upozorňují záchranáři

Horští záchranáři varovali návštěvníky hor, že zde už převládají zimní podmínky, přičemž na turistických chodnících se nachází souvislá vrstva nového sněhu, který místy dosahuje 30 až 50 centimetrů. „Příchodem zimního období se zkracují dny, a proto je potřebné jakoukoli aktivitu v horách přizpůsobit dennímu světlu a vybavit se světelnými zdroji,“ upozornili horští záchranáři.

Orlí stezka si vybrala další daň. Turistka v Tatrách se zřítila z velké výšky

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám