Hlavní obsah

Orlí stezka si vybrala další daň. Turistka v Tatrách se zřítila z velké výšky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakopané

Na polské straně Vysokých Tater přišla v neděli o život čtyřicetiletá turistka, která se zřítila z Orlí stezky, označované za nejnáročnější horskou stezku v Tatrách. Záchranáři, které na místo přepravil vrtulník, jí už nedokázali pomoct, uvedla polská rozhlasová stanice RMF 24.

Foto: Wikipedie

Některé úseky Orlí stezky jsou velmi exponované

Článek

Žena se na exponované turistické trase na polské straně Tater zřítila z velké výšky poté, co zakopla. Přivolaní záchranáři jí už nedokázali pomoci.

Turistka se vydala na stezku ve skupině s průvodcem. Při túře zakopla a začala se sesouvat po prudkém svahu a následně se zřítila z velké výšky. Neštěstí se stalo v místě, kde se žena neměla čeho zachytit, uvedl Marcin Józefowicz z horské záchranné služby TOPR. Žena byla podle něj mrtvá na místě. Zprávu o neštěstí podali další turisté, průvodce se v tu chvíli snažil k ženě dostat.

Čech se utopil v jezeře v Rakousku před zraky šestiletého syna

Evropa

K neštěstí došlo nedaleko Prostředního Sieczkova sedla v nadmořské výšce kolem 2200 metrů. Mrtvé tělo po neštěstí přepravili vrtulníkem do Zakopaného.

Orlí stezka (polsky Orla Perč) patří k nejnáročnějším turistickým trasám ve Vysokých Tatrách. Vede exponovaným skalním terénem, zajištěna je četnými lany, stupy a žebříky. Cesta je sice dlouhá jen 4,5 kilometru, ale její absolvování běžně trvá kolem šesti hodin. Neštěstí včetně těch smrtelných tu jsou poměrně častá; od otevření stezky v roce 1906 je registrováno asi 140 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám