Hlavní obsah

Hořící loď u nizozemských břehů se nedaří uhasit, úřady se obávají ekologické katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasičům se zatím nepodařilo zlikvidovat požár, který v noci na středu propukl na panamské lodi Fremantle Highway s nákladem aut severně od nizozemského ostrova Ameland v Severním moři. Ve čtvrtek zásahové jednotky přesto likvidaci plamenů a chlazení plavidla přerušily.

Nákladní loď převážející 3 000 aut začala hořet v Severním mořiVideo: Reuters

 
Článek

Důvodem jsou silné obavy, že by se voda mohla dostat do útrob hořícího trajektu a převrhnout jej nebo jej poslat ke dnu. Obojí by se podle expertů rovnalo ekologické katastrofě.

„Oheň stále hoří. Teplota na palubě zůstává velmi vysoká a uhasit plameny je obtížné,“ informoval podle serveru RTL mluvčí nizozemské pobřežní stráže Edwin Granneman s tím, že vítr a mořské proudění unášely plavidlo západním směrem.

Loď je nyní 16 kilometrů od ostrova Terschelling. Pobřežní stráž nevylučuje, že požár na lodi by mohl trvat ještě několik dní nebo i týdnů.

Dvě vlečné lodě s pomocí kabelu mezitím drží zasažené plavidlo v co největší vzdálenosti od Waddenského moře. Jde o 500 kilometrů dlouhou a 20 kilometrů širokou pobřežní část Severního moře mezi Frískými ostrovy a pevninou Nizozemska, Německa a Dánska.

Části Waddenského moře jsou od roku 2009 na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, zejména kvůli jeho nesmírné ekologické hodnotě a výskytu ohromného množství živočichů, především ptáků.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Hořící nákladní loď Fremantle Highway

Problémem podle záchranářů je, že zmíněné kabely jsou příliš slabé na to, aby bylo možné hořící loď o délce 200 metrů a váze 18 500 tun aktivně odtáhnout do větší vzdálenosti od chráněné oblasti. Od Waddenského moře se nyní loď nachází pouze několik desítek kilometrů.

Rejdařská společnost mezitím upřesnila, že na palubě plavidla je 3783 aut, nikoli jen 2857, jak původně informovala nizozemská pobřežní stráž. Ve 25 případech jde o elektromobily. V jednom z nich požár propukl, když explodovala jeho baterie. Plameny rychle přeskočily na ostatní náklad.

Posádku tvořilo 23 lidí, většinou Indů. Jeden námořník zahynul a zbývajících 22 utrpělo zranění, když ve spěchu hořící plavidlo opouštěli skokem do vody nebo při evakuaci s pomocí vrtulníku.

Na lodi u nizozemských břehů se vznítil elektromobil. Posádka se zachraňovala skokem do vody

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám