Hlavní obsah

Hongkongská policie slzným plynem rozehnala dav v maskách

Hongkong

Hongkongská policie ve čtvrtek slzným plynem rozehnala dav v zábavní čtvrti Lan Kwai Fong, kde se mezi lidi slavící Halloween vmísili demonstranti. Bezpečnostní složky stejným způsobem zakročily i proti demonstrantům, kteří na poloostrově Kowloon vyjadřovali nesouhlas se současnou správou města a policejní brutalitou, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie rozháněla demonstranty v Hongkongu sklzným plynemVideo: Reuters

 
Článek

Stovky lidí v černém oblečení a s obličeji zakrytými maskami se dnes sešly na jedné z hlavních tříd hustě obydlené čtvrti Mong Kok. Někteří z nich na policii mířili lasery, další stavěli barikády z odpadkových košů, laviček a dalšího pouličního vybavení.

"Protestující jsme několikrát marně varovali, policie proto zasáhla slzným plynem," uvedly bezpečnostní složky v prohlášení.

Hongkongští aktivisté na dnešek zároveň naplánovali pochod z nákupní čtvrti Causeway Bay do zábavní čtvrti proslulé množstvím barů a rušným nočním životem. Policie pochod zakázala a na místo vyslala své jednotky, samotnou krátkou uličku Lan Kwai Fong uzavřela, což rozčílilo jak demonstranty, tak účastníky halloweenských večírků.

Protestující Hongkong se propadl do recese

Ekonomika

"Přestaňte blokovat ulici," ozývalo se z davu. "Chceme pít. Proč se pro jednou nemůžeme taky bavit?" volali další.

Policie vyzvala maskovaný dav, ve kterém podle agentury Reuters nešlo rozlišit mezi protestujícími a oslavujícími v halloweenských maskách, aby se rozešel. Po varování zakročila s použitím slzného plynu.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Demonstranti se vmísili mezi lidi slavící halloween.

Hongkong se už čtyři měsíce zmítá v nepokojích a masivních a často násilných protestech. Jejich spouštěčem byl návrh zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti ke stíhání do pevninské Číny. Zákon už vláda Hongkongu slíbila stáhnout, protestní akce ale pokračují a jejich účastníci požadují obecnější demokratické reformy.

Hongkongský aktivista nesmí kandidovat ve volbách

Svět

Správkyně velkoměsta Carrie Lamová také na začátku října na základě výjimečných pravomocí pocházejících ještě z koloniální éry zakázala zakrývání tváře.

Reklama

Výběr článků

Načítám