Hlavní obsah

„Hnus a humus.“ Orbánova šála s Velkým Uherskem naštvala sousední země

Maďarský premiér Viktor Orbán (59) se objevil na reprezentačním fotbalovém utkání v Budapešti se šálou kolem krku, kterou zdobila mapa Velkého Uherska. Je na ní znázorněna kromě dnešního maďarského území také část Rakouska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska, Srbska, Ukrajiny a Rumunska.

Foto: Viktor Orbán/Facebook

Maďarský premiér Orbán pobouřil šálou

Článek

V sousedních zemích to vyvolalo rozruch a protesty. „Fotbal není politika. Nesmíme v tom vidět, co tam není. Maďarská reprezentace je mužstvem všech Maďarů bez ohledu na to, kde žijí,“ snažil se utlumit vášně Orbán statusem na sociální síti.

Rumunské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, v němž označilo Orbánovo gesto za nepřijatelné. „Je to projev revizionismu, který je v přímém rozporu se současnou realitou,“ uvedlo Rumunsko.

Slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer zdůraznil, že si cení tisíc let společné uherské historie. „V našich vztazích však nemá místo iredenta a revizionismus. Kam takovéto sentimenty a plány vedou, jsme viděli v roce 1939 a vidíme je dnes v přímém přenosu na Ukrajině v podání ruské agrese,“ uvedl Káčer.

Jde vám o plyn, nebo o Zakarpatí? Kyjev se pozastavil nad chováním Budapešti

Zahraniční

Káčer v komentáři na sociální síti v této souvislosti použil výrazy „hnus a humus“. „Možná to není diplomatická mluva, ale ‚az is számít azaért‘ (i to se počítá),“ dodal.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se rozhodlo předvolat maďarského velvyslance, aby vysvětlil počínání Orbána.

„Propaganda revizionistických myšlenek v Maďarsku nepřispívá k rozvoji ukrajinsko-maďarských vztahů. Na ministerstvo zahraničí bude pozván maďarský velvyslanec, kterému bude dáno na vědomí, že počínání Viktora Orbána je nepřijatelné,“ řekl mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

Šéf maďarské diplomacie je opět v Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám