Hlavní obsah

Hledám srdce, lékaři se spletli

CNN, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DURHAM

Operace srdce v Severní Karolíně měla 17leté Jesice Santillanové zachránit život. Po chybě operujících kardiologů v univerzitní nemocnici Duke ji ale prakticky odsoudila na smrt. Lékaři totiž dívce s krevní skupinou O pozitivní do těla vložili orgán od dárce s krevní skupinou A. Jesika má před sebou tři dny života.

Foto: Aleš Plevka

Vstupní kancelář a paní učitelka J. Pleyerová

Článek

Operace ve špičkové nemocnici proběhla 7. února. Komplikace související s lékařskou chybou se u Jesiky objevily podle příbuzných 3 dny po zákroku, kdy dostala srdeční infarkt. Od té doby leží na nemocničním lůžku v kritickém stavu a čeká na výměnu orgánů.

Dárcem může být i dítě

Možný nález vhodného dárce je ale prakticky vyloučen. Jedinou nadějí blízkých je skutečnost, že dívka je na svůj věk velice drobná, měří kolem 150 centimetrů a váží jen 39 kilogramů, vhodným dárcem by mohlo být v případě nouze i dítě. Vše se musí ale podle lékařů vyřešit do 72 hodin. Dívce totiž selhávají v důsledku obranné reakce organismu další orgány, konkrétně játra a plíce.

Pochybili operující lékaři

Zdravotní zařízení svou chybu už přiznalo s tím, že šlo "o tragický omyl". Zaměněný orgán doručila do Durhamu banka orgánů z Bostonu na základě seznamu v národním registru pacientů. Popisky tehdy jasně lékaře upozorňovaly, že jde o orgán dárce s krevní skupinou A a jeho transplantace do dívčina těla je vyloučena. Tři operující kardiologové, jejichž jména nemocnice nesdělila, údaj přehlédli.

Na operaci se pořádala sbírka

Případ je tragický také tím, že dívka původně pochází z Mexika a na její operaci se před lety pořádala veřejná sbírka. Ve Spojených státech čekala na vhodný orgán 3 roky. Rodiče po osudové chybě nemocnice oslovili veřejnost znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám