Hlavní obsah

Hlavní kandidátka rakouských Zelených do europarlamentu si utrhla ostudu. Nevěděla, že Norsko není v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádnou ostudu si utrhla hlavní kandidátka rakouských Zelených pro květnové volby do Evropského parlamentu a klimatická aktivistka Lena Schillingová, když odpovídala reportérovi televize ORF na otázku, jestli ví, ve kterém roce Norsko zavedlo euro.

Foto: Profimedia.cz

Klimatická aktivistka a hlavní kandidátka rakouských Zelených ve volbách do Evropského parlamentu Lena Schillingová

Článek

Třiadvacetiletou Schillingovou, jejíž strana je součástí rakouské vládní koalice, dotaz zjevně zaskočil. V tu chvíli ani nevěděla, že Norsko není členem Evropské unie (EU), natož eurozóny.

„Jej, to jste mě přistihl. To teď zrovna nevím. Ještě tam (euro) ale není, nebo ano?“ tápala Schillingová podle serveru OE24.at. A reportér pokračoval otázkou: „Je Norsko v EU?“

„Proboha, to bude trapas,“ děsila se politička, načež jí redaktor napověděl: „Norsko není členem EU.“

Rozjezd celého znalostního kvízu byl pro Schillingovou jinak více než dobrý. První otázka zněla, kdy bylo euro zavedeno v Rakousku. Dotazovaná bez zaváhání odpověděla, že to bylo v roce 2002.

Využila při tom svého příjmení ke slovní hříčce, když řekla, že ona byla „tím posledním šilinkem, který se v roce 2001 narodil“. Šilinkem (německy Schilling) se v Rakousku platilo před zavedením eura.

„Bylo to mé první velké vystoupení. Pěkný příběh, ne?“ rozplývala se. „Vynikající příběh,“ přitakal reportér, který ale vzápětí „tasil“ záludnou otázku ohledně eura a Norska.

Snaží se to brát s humorem

Straničtí kolegové se Schillingové ihned zastali s tím, že to by se mohlo stát komukoli, protože rozhovory s novináři jsou „stresující záležitostí“.

„Působila sympaticky a Norsko je v takové situaci naprosto nepodstatné,“ prohlásila šéfka Zelených ve spolkové zemi Burgenland Regina Petriková.

Sama Schillingová pak na Instagramu připustila, že to bylo „samozřejmě mimořádně trapné“, ale že měla v tu chvíli „totální zatmění“. „Chyby se někdy stávají. Snažím se to brát s humorem. Satira musí být veselá,“ dodala.

V minulosti šéfoval ochraně hranic EU, teď kandiduje za stranu Le Penové

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám