Hlavní obsah

Haag chce výjimku z unijních sankcí, nemá jiného dodavatele než Gazprom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půlmilionové město Haag, kde sídlí nizozemská vláda či parlament, požádá o dočasnou výjimku z unijních sankcí uvalených na Rusko kvůli válce na Ukrajině, protože nenalezlo nového dodavatele plynu. Sankce zakazují veřejným správám v členských zemích mít po 10. říjnu uzavřené smlouvy s ruskými firmami.

Foto: Profimedia.cz

Haag

Článek

Město proto musí hledat náhradu za stávajícího dodavatele, ruskou společnost Gazprom, což se mu dosud nepodařilo, uvedla dnes agentura Reuters. Vedení Haagu věří, že od 1. ledna už nového dodavatele mít bude, na přechodné období však bude chtít výjimku, uvedla městská radní Saskia Bruinesová.

Haag v červnu a v červenci vyhlásil na unijní úrovni výběrové řízení, získat nového dodavatele plynu se mu ale nepodařilo. Městská rada tak zahájila individuální jednání s potenciálními dodavateli, což ale zatím nevedlo k uzavření nové smlouvy.

Cena plynu pokořila hranici 300 eur za MWh

Ekonomika

Město věří, že jednání budou nakonec úspěšná, nový dodavatel ale nebude zřejmě schopen zaručit dodávky od 10. října. „Požádáme o výjimku do 1. ledna 2023 pro naše stávající smlouvy, abychom zajistili dodávky (plynu) a usnadnili jednání,“ napsala Bruinesová v dopise zastupitelům. Podle ní je také jasné, že nová smlouva stanoví výrazně vyšší ceny, než jaké nyní město platí Gazpromu.

Evropská komise úmysly nizozemského města zatím nekomentovala, uvedla agentura Reuters.

V Nizozemsku je celá řada měst, jež mají smlouvy na dodávky plynu uzavřené přímo s ruskou společností. Haag je však první samosprávou, která oznámila, že požádá o výjimku.

Reklama

Výběr článků

Načítám