Hlavní obsah

Cena plynu pokořila hranici 300 eur za MWh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování plynu nepolevuje, ba naopak. Zatímco ve středu burza v Rotterdamu, jež je pro evropský trh určující, zakončila obchodování na rekordní ceně 291 eur za megawatthodinu (MWh), tak ve čtvrtek dopoledne už se cena přehoupla dokonce přes 300 eur (7400 Kč) za MWh.

Článek

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku činila ve čtvrtek kolem desáté hodiny dopoledne 311 eur za MWh. Oproti předchozímu dni tak šlo o téměř sedmiprocentní nárůst.

Z pátku na pondělí byl skokový nárůst v ceně ještě vyšší (přes 13 procent). Vysoká volatilita plynu se však projevuje i na denní bázi. I ve středu už totiž cena oscilovala kolem 300 eur za MWh, nakonec ale skončila na částce o devět eur nižší.

Česko by podpořilo strop na ceny energií v celé EU. Trh se vymkl kontrole, říká Síkela

Ekonomika

Největší denní rozdíl pak burza zaevidovala v prvních dnech války na Ukrajině, konkrétně 7. března, když cena v jednu chvíli vystoupala až na 345 eur (8500 Kč) za MWh, nicméně nakonec uzavřela „jen“ na ceně 227 eur.

Právě válka na Ukrajině a s ní spojené omezené dodávky plynu z Ruska do Evropy mají na svědomí extrémní zdražování komodity, která ještě před rokem stála mnohonásobně méně. Jedna MWh se prodávala za méně než 30 eur (740 Kč).

Vysoká cena plynu ovlivňuje také růst cen dalších energetických komodit – elektřiny a uhlí. Cena termínového kontraktu na elektřinu na burze EEX v Lipsku ve středu uzavřela na rekordních 709 eurech (přes 17 480 Kč) za MWh.

Za poslední dva týdny si připsala kolem 50 procent. Kromě drahého plynu cenu ovlivňuje i situace ve francouzské jaderné energetice, kde je momentálně více než polovina reaktorů mimo provoz.

Ceny evropské elektřiny na rekordu

Ekonomika

Cenu uhlí pak tlačí nahoru výrazně zvýšená poptávka, která je způsobena tím, že uhlí je jedinou vhodnou alternativou za plyn. V posledních dnech přesáhla cena na evropském trhu 370 dolarů (9130 Kč) za tunu. Přitom na začátku roku stála tuna jen 120 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám