Hlavní obsah

Francouzský přístav truchlí za zemřelé z Queen Mary II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Západofrancouzský přístav Saint-Nazaire v pondělí držel smutek za patnáct obětí sobotního neštěstí v místních loděnicích, kde se s nimi propadl můstek k dokončované největší dopravní lodi světa Queen Mary II. Akcie firmy Alstom, které loděnice patří a která už předtím měla problémy, dnes klesly o čtyři procenta.

Foto: Archiv Avion Shopping Park Ostrava
Článek

V loděnicích se nepracovalo a město drželo minuta ticha za mrtvé. Podle seznamu, který byl dnes zveřejněn, jsou mezi nimi také dvě dívky ve věku 20 a 22 let.

Mezi třicítkou raněných je jedno desetileté dítě. Šest raněných je stále ve vážném stavu. Oběti neštěstí totiž patřili převážně k návštěvníkům, kteří si přišli stavbu největší lodi světa prohlédnout.

Technické závady

Můstek ke Queen Mary II. se zřítil ve chvíli, kdy na něm bylo asi 48 lidí. Ti spadli z 20 metrů na beton suchého doku. Podle některých svědectví se kovový můstek nejprve propadl uprostřed, pak odpojil na jednom konci a nakonec spadl na lidi, kteří už byli na zemi.

"Tragédii zapříčinilo několik technických poruch," uvedl vyšetřovatel případu Pierre-Marie Block. Odmítl však upřesnit, o jaké závady šlo. Příčinu neštěstí se snaží zjistit také pracovní inspekce. Policie se snaží zejména zjistit, jak je možné, že měli na stavbu přístup civilisti.

Akcie poklesly

Akcie Alstomu, kterému loděnice patří, dnes ráno klesly o víc než čtyři procenta. Firmu, která vyrábí také rychlovlaky TGV, v létě zachránila před krachem jen pomoc francouzské vlády ve výši 3,2 miliardy eur (asi 102 miliardy korun). K této pomoci se ale ještě musí vyslovit Evropská komise.

Queen Mary II.

Queen Mary II. stála 800 miliónů dolarů (asi 22 miliardy korun).

Byla postavena během 22 měsíců.

Své jméno získala po předchůdkyni Queen Mary 1, která nyní slouží jako hotel v americké Kalifornii.

Přes sobotní tragédii společnost oznámila, že loď vypluje na moře podle původního plánu, tj. 14. ledna 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Na můstku ke Queen Mary II. zahynulo 15 osob

V sobotu se zřítil přeplněný nástupní můstek k dokončované největší dopravní lodi světa Queen Mary II. ve francouzských loděnicích Saint-Nazaire. Při neštěstí...

Výběr článků

Načítám