Hlavní obsah

Francouzská vláda připustila až deset tisíc úmrtí z veder

Novinky, Helena Landovská, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Zřejmě poprvé v historii se mimořádnými povětrnostními podmínkami zabývala ve čtvrtek francouzská vláda. Po dvouhodinové schůzi plně věnované krizi způsobené vedry ze začátku měsíce připustila, že počet lidských obětí mohl dosáhnout až deseti tisíc.

Foto: KVH Ostrava
Článek

Prezident Jacques Chirac, který se schůze účastnil, pak ujistil pracovníky zdravotnictví, že dostanou "prostředky, aby mohli napříště čelit i náhlým mimořádným potřebám" - neřekl ale kdy. Jen ještě jménem všech Francouzů poděkoval lékařům, pracovníkům nemocnic a domovů důchodců, dobrovolníkům a Červenému kříži za jejich práci.

Opozice kritizuje Chirakův nezájem

Chirac se od začátku měsíce objevil na veřejnosti poprvé a od opozice musel vyslechnout výtky, že nepřerušil dovolenou v Quebeku a nebyl s trpícím národem. Oznámením, že vláda má až v říjnu předložit plán k odstranění nedostatků, které odhalila vedra, ale opozici příliš neuklidnil. Domovy důchodců a nemocnice se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu a očekávaly rychlejší nápravu.

Vedra mají jedinou politickou oběť

Mnohé prezident navíc zklamal výrokem, že "nepovažuje za vhodné hledat nyní viníky ve vládních špičkách". "Dnes je čas na sjednocení, solidaritu a akci," uvedl Chirac.

Také mluvčí vlády Jean-Francois Copé ujistil, že v žádném případě nemůže být řeč o demisi ministrů. Jedinou politickou obětí  tedy zřejmě zůstane francouzský vrchní zdravotní rada Lucien Abenhaim, který odstoupil v pondělí, když se ukázalo, že lidských obětí veder vinou nedostatečné péče může být až pět tisíc.

O deset tisíc úmrtí navíc

Jenže ve čtvrtek vláda připustila, že mimořádných úmrtí bude možná až deset tisíc. Největší francouzský pohřební ústav Les Pompes funebres générales totiž ve středu zveřejnil své údaje. "Za první tři srpnové týdny jsme už zaregistrovali o 10 416 úmrtí víc, než loni v srpnu," řekl tisku mluvčí ústavu, který okupuje dvacet pět procent francouzského trhu.

Premiér Jean-Pierre Raffarin nicméně na tuto informaci reagoval slovy, že "k učinění definitivního závěru je nutná vědecká studie, z níž by vzešla důvěryhodná čísla". Měla by být hotova nejpozději do měsíce, slíbil.

Přes 1300 úmrtí v důsledku veder přiznaly také portugalské zdravotnické úřady. Portugalsko je ale 6,5 krát méně lidnaté než Francie. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Vedru podlehlo ve Francii už 3000 lidí

Až tři tisíce lidských životů má na svědomí vlna nebývalých veder, která už dva týdny sužuje Francii. "Počet úmrtí přímo či nepřímo spojených s horkem může...

Výběr článků

Načítám