Hlavní obsah

Francouzi si vybírají prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve Francii začalo v neděli v 8 hodin druhé kolo prezidentských voleb. Utkají se v něm kandidát vládní pravice Nicolas Sarkozy a socialistka Ségolene Royalová. První odhady výsledků budou oznámeny ve 20 hodin, kdy se uzavřou volební místnosti.

Článek

V prvním kole voleb, které proběhlo 22. dubna, přišlo k urnám skoro 85 procent voličů. Oba finalisté vyzvali i pro druhé kolo k hojné účasti.

Za favorita voleb je považován Sarkozy, kterému přisoudily větší šanci na vítězství skoro všechny průzkumy počínaje polovinou ledna, kdy byl zvolen prezidentským kandidátem vládní strany Svaz pro lidové hnutí. V posledních dnech se jeho pomyslný náskok zvýšil na šest až deset procent.

Royalová, která v posledních dnech naopak v průzkumech ztrácela, nepřímo označila jejich výsledky za zmanipulované a vyzvala své voliče, aby se jimi nenechali mást a masově ji přišli podpořit.

Její kampaň se vyznačovala neobyčejnou bojovností a důrazem na změny. Pokud by vyhrála, byla by historicky první ženou v čele Francouzské republiky.

Policie střeží především předměstí Paříže

Nedělní francouzský tisk ocenil intenzitu a kvalitu kampaně a vyzval k masové účasti.

Kvůli volbám bylo jen v Paříži zmobilizováno přes 3000 policistů. Pozornost se zaměřuje hlavně na pařížská předměstí, kde začala předloňská revolta mladých lidí, zvlášť z přistěhovaleckých rodin, a kde je Sarkozy velmi nepopulární.

Francie prochází v současnosti obdobím slabého hospodářského růstu a vysoké nezaměstnanosti, cítí se ohrožena důsledky globalizace a prožívá krizi důvěry v sebe samu. Sarkozy nabízí řešení v podobě spíše liberálního programu, Royalová klade důraz na sociální opatření a na oživení demokratických praktik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám