Hlavní obsah

Francouzi nám kvůli Kaddáfímu sestřelili civilní letadlo. Italský expremiér přišel s výbušným obviněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbušné a nepodložené tvrzení, že Paříž dala v roce 1980 rozkaz k sestřelení italského dopravního letadla ve snaze zabít libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, hrozí vyvolat diplomatickou roztržku mezi Itálií a Francií.

Foto: Profimedia.cz

Italský expremiér Giuliano Amato sleduje letos v květnu zápas na tenisovém mistrovství Itálie v Římě.

Článek

Podle webu Politico v rozhovoru pro římský deník La Repubblica zveřejněném v sobotu Giuliano Amato, bývalý italský premiér, prohlásil, že francouzské letectvo vypálilo raketu, která sestřelila let Itavia 870 na trase z Boloně do Palerma. Při havárii nad Středozemním mořem zahynulo všech 81 lidí na palubě letadla DC9 a v Itálii se začalo spekulovat o její příčině.

Mělo to prý vypadat jako nehoda

Podle Amata je „nejvěrohodnější verze o odpovědnosti francouzského letectva za spoluúčasti Američanů a těch, kteří se 27. června večer účastnili letecké války na našem nebi“.

Někdejší předseda italské vlády, kterému je 85 let, v rozhovoru dále prohlásil, že „plán, na papíře velmi složitý, spočíval v simulaci cvičení NATO“ s mnoha letadly v akci. Během cvičení měla být odpálena raketa na letoun MiG sovětské výroby, v němž se měl nacházet libyjský vůdce. Amato dodal, že připravená operace měla vyvolat dojem neúmyslné nehody.

„Panebože, jak se tohle mohlo stát?“ Íránci nic neprověřili a po boeingu jen stříleli

Blízký a Střední východ

Podle Amata se operace neodehrála podle plánu, protože Kaddáfí byl varován před nebezpečím a do letadla nenastoupil. A raketa odpálená proti libyjskému migu zasáhla letadlo DC9 s 81 lidmi na palubě.

Amato podotkl, že se v roce 2000 jako italský premiér rozhodl „napsat prezidentům (USA a Francie) Billu Clintonovi a (Jacquesu) Chiracovi a požádat je o objasnění této letecké tragédie“.

„Dostal jsem velmi zdvořilé odpovědi, které mě odkázaly na příslušné orgány. Poté jsem se však již nic nedozvěděl. Naprosté ticho,“ dodal Amato.

Italský expremiér apeluje na současného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který byl v době tragédie batoletem, aby „smyl hanbu, která Francii tíží“: buď tím, že prokáže, že Amatem vyvozená teze je nepodložená, nebo, pokud se potvrdí, tím, že se Itálii a rodinám obětí omluví.

Meloniová: Chci důkazy

Současná italská pravicová vláda vzala tato Amatova prohlášení na vědomí.

Předsedkyně vlády Giorgia Meloniová prohlásila, že se jedná o důležité prohlášení, které si zaslouží pozornost. Zároveň upřesnila, že se jedná o Amatovy „osobní závěry“, nikoliv o názor její vlády. Vyzvala však expremiéra, aby vládě – pokud je má – poskytl informace a konkrétní důkazy, které by mohly vést k přehodnocení závěrů přijatých v případu DC9 italskou justicí a parlamentem.

Italský vicepremiér Matteo Salvini vyzval Paříž, aby se k případu vyjádřila.

„Samozřejmě jsme nadále k dispozici pro spolupráci s Itálií, pokud nás o to požádá,“ sdělila Paříž v prohlášení, z něhož v sobotu citoval list Le Figaro.

Dodnes není jasné, co se 27. června 1980 vlastně stalo: kromě teorie, že bylo sestřeleno civilní letadlo, se spekuluje také o leteckém souboji mezi letadly libyjské armády a NATO a o bombě ukryté na palubě.

V souvislosti s incidentem se už odehrálo několik soudních řízení, avšak bez objasnění případu.

Krutý konec Kaddáfího Libyi nestabilizoval

Historie

Reklama

Související témata:

Související články

Krutý konec Kaddáfího Libyi nestabilizoval

Dlouholetého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího smetlo v roce 2011 arabské jaro a podpora jeho odpůrců ze strany Francie a Británie. Libyjskou armádu...

Výběr článků

Načítám