Hlavní obsah

Francie se spojila v protiválečné tažení s Vatikánem

DPA, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský prezident Jacques Chirac se včera obrátil na Vatikán, jež se má v budoucnosti stát stoupencem postupu "prvotnosti práva". Chirac, přejmenovaný francouzským tiskem na "bojovníka míru", se snaží vybudováním silné koalice potlačit další světové konflikty porušující mezinárodní právo.

Foto: Petr Žabka

Růžové víno je rok od roku populárnější

Článek

"Hluboce lituji, že došlo k válce. Nyní doufám, že bude co nejrychlejší a vyžádá si co nejméně lidských obětí...

Dalším krokem musí být znovu vytvoření mezinárodní jednoty založené na základních lidských právech a spočívající v respektování a toleranci jednotlivých států," napsal Chirac včera papeži Janu Pavlovi II.

Prezident pro francouzský tisk svůj krok zdůvodnil tím, že země s Vatikánem "sdílí stejný pohled na věc" a že "svatá stolice a Francie musí spolupracovat a umožnit prosazení práva, spravedlnosti a dialogu mezi lidmi".

Podle posledních průzkumů veřejného mínění podporuje mírové stanovisko Paříže 85 procent obyvatel země. Média se ale už nyní ptají, kolik bude pacifismus vlastně stát.

Jan Pavel II., jak se zdá, ale Chirakovy výzvy vyslyšel. Své "zaměstnance", tj. kněží, vyzval, aby se pokusili do svých příštích motliteb vložit pasáže o lidských právech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám