Hlavní obsah

Německo, Francie a Rusko naposledy odsoudily americkou hrozbu Iráku

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Krátce před vypršením ultimáta daného USA Iráku odsoudily dnes ještě jednou Německo, Francie a Rusko hrozící válku. Na naléhavém zasedání Rady bezpečnosti OSN zdůraznil ruský ministr zahraničí Igor Ivanov, že Charta OSN v žádném případě neopravňuje svržení vlády svrchované země, která je navíc členskou zemí OSN.

Foto: Kamil Navrátil

Zpěvák skupiny Sioux Karel Kocůrek střídá dechové nástroje s etnickými, které si vozí ze svých dalekých cest.

Článek

Podobně se vyjádřili i jeho kolegové z Francie a Německa, Dominique de Villepin a Joschka Fischer.

Otevření stoupenci války proti Iráku - USA, Velká Británie, Španělsko a Bulharsko - se debaty zúčastnili jen na úrovni velvyslanců při OSN. Americký ministr zahraničí Colin Powell odmítl kvůli naléhavému zasedání RB OSN do New Yorku přijet. Kromě Francie, Německa a Ruska vyslaly na debatu své ministry zahraničí jen Guinea, jež nyní Radě bezpečnosti předsedá, a Sýrie.

Šéfové diplomacií Francie, Německa a Ruska zdůraznili, že zbrojní inspekce nebyly navzdory odjezdu inspektorů OSN ukončeny, ale jen přerušeny. Všichni tři se vyslovili pro to, aby rada vážně projednala a schválila pracovní program pro odzbrojení Iráku, který dnes předložil šéf zbrojních inspektorů OSN Hans Blix.

Reklama

Výběr článků

Načítám