Hlavní obsah

Klíčové jednání o Iráku: Francie trvá na vetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Rozhodující jednání o Iráku čeká v pondělí odpoledne Radu bezpečnosti OSN. Naděje na schválení nové rezoluce stanovující ultimátum k úderu na Irák s mandátem OSN je však kvůli rozpolcenosti RB malá. Po víkendovém summitu protiirácké trojky Bushe, Blaira a Aznara prezident Francie Chirac zopakoval odhodlání použít veto proti jimi navržené rezoluci.

Foto: Aleš Plevka

Tradiční stavění májky za pomoci lan a síly mužských paží

Článek

Americký prezident George Bush v neděli večer řekl, že 17. březen bude dnem, kdy se svět dozví, zda diplomatické řešení pro odzbrojení Iráku je možné. Uvedl, že USA budou naposledy usilovat o novou rezoluci k odzbrojení Iráku.

Britský premiér Tony Blair na společné tiskové konferenci na Azorských ostrovech po nedělním summitu zdůraznil, že mezinárodní společenství musí vyhlásit jasné ultimátum, které umožní použití síly, pokud se irácký režim odmítne odzbrojit.

Francie od veta neustoupí

Francouzský prezident Jacques Chirac však vzápětí opakoval, že je připraven vetovat v RB návrh nové rezoluce, který by formou ultimáta vedl k automatickému použití síly. Toto odhodlání Francie, které nejspíš sdílí přinejmenším také Rusko, potvrdil dnes ráno francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin.

Chirac v neděli navrhl třicetidenní lhůtu pro práci inspektorů, ale USA to ihned odmítly.

Bush vyhlásí vlastní ultimátum

V případě, že se 15 členů RB nedohodne na společném ultimátu pro Irák, očekává se, že Bush vystoupí v americké televizi a oznámí své vlastní ultimátum Bagdádu, uvedla dnes francouzská rozhlasová stanice RFI. Podle jejího mínění by Bush vystoupil ještě dnes, hned po skončení jednání v RB.

Převažuje přesvědčení, že Bush je rozhodnutý zaútočit tento týden na Irák. Viceprezident USA Dick Cheney v neděli sdělil, že Bush bude muset v nejbližších dnech učinit složité a důležité rozhodnutí.

USA a Británie stahují své lidi z oblasti

O blížícím se rozhodném kroku USA svědčí i nedělní oznámení ministerstva zahraničí USA, že nařídilo stažení diplomatů ne nezbytných pro provoz velvyslanectví a všech rodinných příslušníků diplomatů z Kuvajtu, Tel Avivu, Jeruzaléma a z Damašku. Také britské ministerstvo zahraničí dnes doporučilo svým občanům s výjimkou diplomatů, aby s ohledem na možnou válku s Irákem raději rychle opustili Kuvajt a Izrael.

Pozorovatelé OSN monitorující irácko-kuvajtskou hranici navíc dnes oznámili, že zastavili veškeré operace v demilitarizované zóně vzhledem k přípravám Spojených států na možný útok proti Iráku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám