Hlavní obsah

Francie obvinila Washington z pomlouvačné kampaně

NEW YORK/PAŘÍŽ

Vztahy mezi Francií a Spojenými státy, poznamenané vážnými rozpory ohledně iráckého konfliktu, utrpěly nyní další šrám, když pařížská vláda obvinila Washington z "protifrancouzské pomlouvačné kampaně".

Foto: Jiří Cysař
Článek

Velvyslanec Francie při OSN Jean-David Levitte ve čtvrtek zaslal americkému kongresu dopis, v němž si stěžuje na cílené dezinformace šířené v americkém tisku mj. o tom, že Paříž napomáhala režimu Saddáma Husajna. Média se přitom odvolávala na nejmenované činitelé americké administrativy.

Levitte ve dvoustránkovém dopise vyjmenovává celkem osm podobných případů. Například 6. května rozšířily sdělovací prostředky USA zprávu, že Francie vybavila cestovními pasy některé představitele iráckého režimu, kteří uprchli do Sýrie. Americká strana francouzská obvinění odmítla. "Je to naprostý nesmysl," řekl listu The Washington Post jeden vládní činitel USA. Také podle mluvčího Bílého domu Scotta  McClellana neexistují pro taková obvinění žádné důvody.

Powell: Francii je spojenec USA

Americký ministr zahraničí Colin Powell připustil, že mezi Washingtonem a Paříží se objevily rozpory, zároveň ale zdůraznil, že Francie nadále zůstává spojencem USA. "Navzdory minulým rozporům jsou Francouzi naši přátelé a my se těšíme na budoucí spolupráci v oblastech společného zájmu," dodal.

Šéf francouzské diplomacie Dominique de Villepin ale v pátek v rozhovoru pro rozhlasovou stanice France Inter znovu kritizoval americké úřady a obvinil je z šíření lživých a pomlouvačných informací, které - jak dodal - musí co nejdříve ustat. Stejné obvinění adresoval také Velké Británii.

"V americkém a britském tisku se objevuje velké množství informací, které postrádají jakýkoli základ a jsou lživé. Cítíme proto potřebu, abychom od naších amerických a britských přátel dostali vysvětlení," zdůraznil de Villepin. Také on prohlásil, že zmíněné novinové články se zakládají na informacích z interních zdrojů americké administrativy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám